2021. március 27. 16:00 - Danube Institute

Még mindig várat magára Biden fegyverellenőrzési törvénye

Fehér házi értesülések szerint zárt ajtók mögött tárgyalja a kabinet a fegyverellenőrzéssel kapcsolatos jogszabályok szigorításának kérdését, beleértve a birtokló személyek háttérellenőrzését és az erőszakellenes kampányok támogatásának növelését.

holster-648050_1920.jpg

Az adminisztráció állítólag már hetek óta fontolgatja a szigorítást, azonban a héten két tömeges lövöldözés is történt az Egyesült Államokban, ezek miatt pedig sürgetőbbé vált a döntés. A National Review oldalán megjelent cikkben Bernstein Brittany megemlíti, hogy felmerült az úgynevezett „szellemfegyverek” szabályozása is, azaz az otthon összeállított, sorozatszám nélküli fegyvereké.


A jelentés arról számol be, hogy miután kedden Colorado állam Boulder városában egy fegyveres férfi tüzet nyitott egy élelmiszerboltban és tíz ember– köztük egy rendőrtiszt is – életét vesztette, Joe Biden szorgalmazta a szigorúbb fegyvertartási törvények meghozatalát. Javasolta továbbá a támadófegyverek – azon automata vagy félautomata típusok, amelyek katonai bevetésre is alkalmasak – és a nagy kapacitású tárral rendelkező fegyverek betiltását, valamint a vásárlók háttérellenőrzésének szigorítását. Nyilatkozatában elmondta, hogy


egy perccel sem várhat tovább a döntéshozatal, hiszen emberéletek múlnak rajta, így cselekvésre ösztönzi kollégáit mind a Fehér Házban, mind a Szenátusban.

Biden felvetette, hogy már van két elfogadott törvényjavaslat, amelynek célja a fegyvervásárlók háttérellenőrzésében található kiskapuk felszámolása, így elég lenne azokat kiegészíteni, hiszen így gyorsabban lehetne cselekedni.. Tiszteletre méltónak tűnhet az igyekezete, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy már az elnöki kampánya során ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépésének első napján törvényjavaslatot küld a kongresszusnak, amelyben visszavonja a fegyvergyártók felelősségvédelméről szóló törvényt és a háttérellenőrzést is szigorítja. Csakhogy azóta ebből semmi sem valósult meg.


Bár az már egy pozitív jel, hogy az új kormány kiáll a fegyverellenőrzés mellett, azonban a Szenátus nagyon megosztott a kérdést illetően, így meglehetősen nehéz lesz keresztülvinni a törvényjavaslatot.


Az összes demokrata szenátor mellett további tíz republikánus szavazatára lenne szükség, hogy elfogadják.
Elizabeth Warren demokrata szenátor egy tweetjében kifejtette, hogy a helyzet addig nem fog javulni, amíg bizonyos demokraták folytonos obstrukcióval élnek – mint például a mérsékelt nyugat-virginiai demokrata Joe Manchin – és nem fogadják el a fegyvertartást biztonságossá tevő jogszabályokat, amelyeket az amerikai lakosság nagy többsége támogat. Felteszi a kérdést: Mire várunk? Egy újabb tragédiára?

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása