2021. március 27. 08:00 - Danube Institute

Konzervatív álcába bújhatnak a német Zöldek

Előző héten megjelent cikkünkben bemutattuk a német liberális párt esélyeit az idei választási szuperévben. Most a Die Grünen, vagyis a Zöldek lehetőségeinek járunk utána.

reichstag-building-2838571_1920.jpg

A Deutsche Welle arról számolt be a márciusi két tartományi választás után, hogy szeizmikus elmozdulások figyelhetőek meg a német politikai pártrendszerben, amelyek több kérdést is felvetnek. Vajon Angela Merkel kancellári idejének vége egyben a CDU hanyatlását is jelenti? A német lakosság felkarolja-e a Zöldeket egyfajta új centrista vezércsillagként?


A cikk szerint az egyik figyelemreméltó jelenség Baden-Württembergben látszik. A tartományban több, mint harminc százalékkal nyerte el a miniszterelnöki posztot a csaknem 73 éves zöldpárti Winfried Kretschmann – aki a választás előtt még bizonytalan volt az újraindulásában, de elmondása szerint az amerikai kaliforniai kormányzó, Jerry Brown példáját követte, aki 80 éves koráig volt hivatalában.


Kretschmann személye azért érdekes, mert Németország konzervatív szavazóinak körében népszerűbb, mint az általa képviselt párt.


Ezt mutatja a ZDF német közszolgálati műsorszolgáltató közvélemény-kutatásának eredménye is: míg a Baden-Württembergben megkérdezett választók 30,3% -a szándékozott a Zöldek mellett szavazni, addig 70%-uk szerette volna Kretschmannt miniszterelnöknek. Ezt nevezték el „Kretschmann-effektusnak”. A Zöldek baden-württembergi diadalát az ARD közszolgálati műsorszolgáltató elemzése is bemutatta: a CDU-tól 145 ezren pártoltak át a Zöldekhez, akik ezzel szemben „csak” 75 000 szavazót vesztettek.


Az eredményekre tekintettel a bajor miniszterelnök, Markus Söder arra figyelmeztette a CDU/CSU támogatóit, hogy


ne vegyék magától értődőnek, hogy a konzervatív pártszövetség a szeptemberi választásokon kormányt tud alakítani a Zöldekkel.


Söder óva intette a kereszténydemokrata pártszövetség szimpatizánsait és szavazóit attól, hogy a választások másnapján a Zöldek, az SPD és a baloldal koalíciós győzelmére ébredjenek. A bajor miniszterelnök pontosan látja, hogy itt az ideje felrázni a CDU és a CSU szavazóit. Ugyan a jelenlegi közvélemény-kutatások még azt mutatják, hogy a nagyobbik kormánypárt nélkül lehetetlen új kabinetet alakítani, szeptemberig sok minden változhat. Amennyiben tovább nő az elégedetlenség a CDU/CSU köreiben például a járványkezelés miatt, és az említett három párt képes lesz megszólítani a konzervatívokban csalódottokat, úgy a szeizmikus elmozdulás még nagyobb méretet ölthet.


A Deutsche Welle hasábjain megjelent másik cikkben olvasható, hogy a Zöldek Baden-Württembergben felismerték, milyen stratégiával nyerhetnék meg a konzervatívok szavazatait.


Mivel Kretschmann visszafogottabb stílusa láthatóan jobban tetszik a német választóknak, így kevésbé a párt radikális képére építkeznek.


Ráadásul még nem ismert, hogy a párt országos elnökei, Robert Habeck és Annalena Baerbock közül melyikük indul szeptemberben a kancellári címért. Így akár még Kretschman is szóba jöhet népszerűsége miatt.
Nagy kérdés, hogy a Zöldek a következő időszakban mennyi embert tudnak megszólítani a szelídebb hangjukkal. A szavak mögött ugyanis a tervezett tettek nem sokat változtak. Nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitung jóvoltából megismerhettük programjuk főbb pontjait. Egyelőre bizonytalan, hogy a német jobboldali közönségnek mennyire imponál majd az alaptörvényben rögzített adósságfék megszüntetése, a vagyonadó bevezetése, vagy a szociális kiadások nagylelkű kezelése.


Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása