2021. március 11. 16:00 - Danube Institute

Mi vár Harry hercegre és Meghan-re az Oprah interjú után?

A brit és a nemzetközi sajtó a Sussexek és a brit királyi család közötti, lassan nyílt háborúskodásba torkolló nézeteltérésektől hangos jó ideje. Bár a történet elsősorban a bulvársajtót mozgatta meg, a Meghan hercegné és Harry herceg által Oprah Winfrey-nek, az amerikai beszélgetős műsorok koronázatlan királynőjének adott, a közelmúltban a CBS televíziós csatornán sugárzott interjúban tett állítások összetettebb kérdéseket is felvetnek, amelyeket komoly médiumokban is széles körben tárgyalnak.

harrymeghan.jpg

Sokan felvetik, hogy mindaz, amit Meghan Markle és férje, Harry képviselnek, tökéletesen illeszkedik a liberális, woke kultúrába és értékrendbe, nem véletlen tehát, hogy mind Amerikában, mind Nagy-Britanniában a liberális sajtó és közönség állt melléjük, míg a konzervatív média megkérdőjelezi a Sussexek őszinteségét és motivációit.
A szókimondó konzervatív televíziós műsorvezető és véleményvezér, Piers Morgan után a brit The Telegraph szerkesztője és videós kommentátora, Camilla Tominey is éles kritikát fogalmazott meg az interjúban elhangzottakról az újság online változatának hasábjain. A „Mi vár Harry hercegre és Meghan-re az Oprah interjú után?” című kommentárjának alcímében Tominey megjegyzi, hogy


sok néző valószínűleg azon gondolkodott el az interjú után, hogy „mikor szabadulnak meg végre” a Sussexektől.


Ugyanis - érvel Tominey - Meghanék nyugodtan elengedhették volna az egész „véget nem érő történetet” már tavaly, amikor bejelentették, hogy a továbbiakban nem kívánnak a királyi család képviselőiként működni, és a saját lábukra állnak. Tominey szerint azzal, hogy továbbra is nyilatkoztak az ügyről és úgy döntöttek, interjút adnak Oprah Winfreynek, elképzelhető, hogy a saját kardjukba dőltek.


A nézők egy része ugyanis nyilvánvalóan érzékelte, hogy Oprah, aki Meghan és Harry herceg barátja, nem szorongatta meg a párost, sőt, inkább alákérdezett Meghan-nek. Ezért


nagyon úgy festett az egész beszélgetés, mint „Meghan és Harry igazsága,” amelyből bántóan hiányzott a történet másik oldala.


Ráadásul az interjút még azelőtt forgatták, hogy napvilágra kerültek volna a Buckingham Palota alkalmazottainak beszámolói arról, hogyan bánt velük Meghan. Többen egyértelműen munkahelyi zaklatással vádolták meg Meghan Marklet, azt állítva, soha semmi nem volt elég jó neki - idézte Meghan egyik volt asszisztensét korábban a brit sajtó. Tominey szerint azért álltak elő sokan a vádakkal, „mert nem tetszett nekik a Sussexek által erőltetett narratíva,” amely szerint Meghan rasszizmus és érzéketlenség áldozata volt a királyi családban.


Azzal, hogy tovább erőltetik a ‘Megxit’ körüli nyilvános diskurzust, a pár csak azt éri el, még alaposabban utánanéznek az igazságnak, és a Palota kénytelen lesz reagálni mindarra, ami a felszínre kerül.


A pár most állítólag azt várja, hogy kiderüljön: hivatalosan is megvádolják-e őket zaklatással. Ami bizonyos, hogy a Királyi Udvar kijelölt egy humán erőforrás vezetőt, aki az úgynevezett „belső felülvizsgálat” lefolytatásáért felel. Tominey aláhúzta: a Palota egyelőre kerüli a „belső vizsgálat” kifejezést, annak ellenére, hogy 2018 októberében írásos panaszt nyújtottak be Meghan viselkedésével kapcsolatban, ám akkor ennek nem lett követlezménye. Több alkalmazott arról számolt be, idézi fel Tominey, hogy „sírtak” és „remegtek” Meghan egy-egy dühkitörése után.


Miközben állítólag azért hagyták ott a királyi palotát, hogy nyugodt és csendes életet élhessenek Los Angelesben, Meghan és Harry az, aki továbbra is „napirenden tartja” az ügyet. Vajon miért? - teszi fel a kérdést Tominey, aki meg is válaszolja azt: „Az ilyen interjúk nem szolgálnak más célt, mint önmarketinget a párnak.”


Tominey nem írt róla, de sokak azt is felrótták a hercegi párnak, hogy interjújukat a legrosszabb módon időzítették: a 99 éves Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő hitvese súlyos szívpanaszokkal kórházban lábadozik, és az interjú adásba kerülését megelőző napokban az sem volt biztos, hogy életben marad.


A királynő maga is 94 éves, és sokak szerint már csak életkora iránti tiszteletből sem lett volna szabad Harryéknek ilyen frontális támadást indítaniuk a királyi család többi tagja ellen. A brit és amerikai konzervatív kommentátorok egyöntetű véleménye szerint Meghan és Harry nem igazán értették meg, mit jelent az, hogy a „nemesség kötelez.”


Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása