2021. március 08. 16:00 - Danube Institute

A demokraták szerint már az abortuszt túlélő babákat sem szükséges megmenteni

Az amerikai demokrata szenátorok három éve folyamatosan leszavazzák az abortuszt túlélő babák orvosi ellátását szolgáló törvényjavaslatokat. Ezzel olyan javaslatoknak állnak útjában, melyeknek az a célja, hogy a terhességmegszakítást túlélő csecsemők is ugyanolyan ellátásban részesüljenek, mint a terhesség ugyanazon szakaszában élve megszületett, várt újszülöttek – számol be róla a National Review újságírója, Wesley J. Smith.

aburtusz_nyito.jpg

 

Év elején 48 demokrata szenátor leszavazta az Élve született abortusz túlélőinek védelméről szóló törvényt (Born-Alive Abortion Survivors Protection Act). Így ötven republikánus és mindössze kettő demokrata szenátor ’igen’ szavazata sem volt elég ahhoz, hogy elfogadják a javaslatot, ugyanis ahhoz hatvan ’igen’ szavazat kellet volna.

Az abortált, de mégis megszületett újszülöttek védelmében írt, elutasított jogszabály az ilyen körülmények közt születő csecsemők számára elsősegély-ellátást írt volna elő, hiszen miután világra jött egy újszülött, ha a születés után valamilyen probléma merül fel, kötelező azonnali ellátást nyújtani nekik. Az abortuszt túlélő újszülötteknek pedig különösen szükségük lehet speciális ellátásra, hiszen ők valójában egy gyilkossági kísérleten vannak túl.

A National Review egy korábbi cikkében, Alexandra Desanctis számolt be arról, hogy a demokrata szenátorok azzal az indokkal szavazzák le három éve a törvényjavaslatokat, hogy az „durván korlátozza az abortuszt”. Azonban a 2019-es, 2020-as és 2021-es javaslat szövegének egyike sem tartalmazott abortuszra vonatkozó szigorításokat.

A hírhedt Planned Parenthood abortuszklinika-hálózat vezetése továbbá azért nem támogatja az abortált, de mégis megszületett csecsemők védelmére irányuló törvényjavaslatokat, mert szerintük „olyan betegen születnek meg ezek a babák, hogy felesleges erőfeszítés nekik kötelező ellátást biztosítani.

Ezzel szemben a törvényjavaslat szövege csak annyit tartalmazott, hogy az ilyen csecsemőknek koruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelő ellátást kell nyújtani – ugyanúgy, mint a várt újszülötteknek.

A demokraták ellenállásra reagálva Dél-Dakota és Kentucky republikánus többségű állama elfogadta saját abortált, de élve született törvényét. A többi közt azért tartották ezt szükségesnek, mivel rendszeresen történik olyan, hogy születésük után magukra hagynak, vagy megölnek több abortuszt túlélő csecsemőt

A kérdésre, miszerint hány baba éli túl az abortuszt az Egyesült Államokban, nehéz válaszolni ugyanis sok állam nem vezet róla nyilvántartást. Három állam jelentése szerint azonban

2016 és 2018 között negyven abortált, de élve született baba jött világra. Minnesota államában 11, Arizónában 10, Floridában pedig 19 ilyen eset volt. Texas államában hat baba született hasonló módon. Egy jelentés szerint más országokan például Kanadában 2013-tól 2018-ig, 766 baba született sikertelen abortusz után.

 abortusz_belso.jpg

2008-ban egy sóoldatos abortuszt túlélő nő, Gianna Jessen mondott beszédet az ausztrál parlamentben. Gianna Jessen miközben az anyaméhben küzdött a túlélésért, agyi oxigénhiány lépett fel, melynek következtében maradandó agysérülése alakult ki. Megindító beszéde, melyet a Hetek Közéleti Hetilap magyar felirattal is ellátott, itt megtekinthető.

Gianna Jessen több millió olyan abortált magzat nevében szólal fel, akik vele szemben nem kaptak lehetőséget arra, hogy hangot adjanak a szenvedésnek amelyen az anyaméhben - amely eredetileg a biztonságos fejlődés helye - keresztül kellett menniük.

Blogunkon itt található cikkünkben arról írtunk, hogy milyen hamar elfeledkezett a világ arról az abortusz-specialista sorozatgyilkosról, aki több ezer abortált baba holttestét tárolta házában. Cikkünkben említettük, hogy, „valószínűleg máig világszerte központi hír lenne az ügy nyomozása, ha Klopfer otthonában abortált babák maradványai helyett 2411 felnőtt ember holttestét tárolta volna.” Hasonlóképpen ha Gianna Jessen nem egy terhességmegszakítást, hanem egy gyilkosságot élt volna túl, akkor valószínűleg története világhírű lenne.

Alexandra Desanctis a National Review hasábjain felveti a valódi problémát, amely miatt a demokrata szenátorok nem fogadják el az abortuszt túlélő babák védelmében íródó törvényeket. Ugyanis, ha ezt megtennék, akkor el kellene ismerniük, hogy az újszülött legalább egy pillanattal a születés után már teljeskörű védelmet érdemel.

Ezzel pedig felmerülne az az égető kérdés, amelyre nem sokan tudnak válaszolni: Miért csak a megszületéstől érdemel védelmet egy nem kívánt csecsemő és miért nem védik meg az anyaméhben, a születés előtt és a születés alatt?

Ugyanakkor még ijesztőbb álláspontot képviselnek a demokraták azzal, hogy harmadik éve elutasítják a sikertelen abortusz során megszületett újszülötteket védő törvényjavaslatot. Döntésükkel ugyanis azt állítják, hogy az emberi jogok nem csak az anyaméhben nem illetik a nem kívánt babákat, de születésük után sem.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása