2021. február 24. 16:00 - Danube Institute

A Fehér Ház szóvivője rendszeresen kitér a kérdések megválaszolása elől

Alig egy hónappal azután, hogy a Biden-kormány átvette az Egyesült Államok vezetését, a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki többször is bemutatta, hogy korántsem végez professzionális munkát az elnök hivatalos álláspontjának tolmácsolásában.

administration-1846270_1920.jpg


Psaki sajtótájékoztatóin ahelyett, hogy válaszolt volna az újságírók által feltett kérdésekre, többször is kitért az egyenes válaszadás elől, mivel - elmondása szerint - egy-egy témában nem kapott részletes információkat az elnöktől és gyakran az identitáspolitika segítségével pár mondatos, oda nem illő nyilatkozatokkal terelte el a figyelmet a jogosan feltett kérdésekről - írta cikkében a National Review újságírója, Alecandra Desanctis.


A Fehér Ház szóvivője már első munkanapján meglepő „választ” adott arra a kérdésre, hogy az új elnök hogyan fogja kezelni az abortusz kérdését, ha meg akarja semmisíteni Donald Trump, Mexico City Policy néven ismert törvényét. A Mexico City Policy – melyet Biden valóban visszavont – megvonta a szövetségi finanszírozást az abortuszt végrehajtó klinikáktól és az azt támogató civil szervezetektől. Psaki a következőt válaszolta:


Meg szeretném ragadni a lehetőséget, hogy emlékeztessem önöket arra, hogy az elnök elkötelezett katolikus hívő és rendszeresen jár templomba. Mai napját is azzal kezdte, hogy elment családjával egy templomba. Többet nem tudok válaszolni a kérdésére.


A sajtó pedig hivatalos információ hiányában már csak Biden elnöki határozatából értesülhetett arról, hogy az új elnök visszavonja Trump abortusz visszaszorítását célzó rendeletét.


Psaki kitérő válaszával bemutatta, hogy a Fehér Ház nem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztassa a közvéleményt még a rendelet visszavonása előtt arról, hogy az új elnök milyen politikai álláspontot képvisel az abortusszal kapcsolatban. Elegendő védekezésnek tartották, ha megerősítik, hogy Biden erős katolikus identitással rendelkezik.


Később kiderült, hogy mikor Psaki nem tud válaszolni egy kérdésre reflex-szerűen irreleváns válaszokkal tér ki azok elől.


Mikor az amerikai médiát a GameStop-ügy tartotta lázban - erről bővebben itt olvashattak blogunkon – a szóvivőt megkérdezte egy újságíró, hogy aggódik-e a tőzsdei tevékenységek miatt a Fehér Ház, valamint folytattak-e tárgyalásokat az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével.


A szóvivő a kérdésre a következőt nyilatkozta: Nos ismét örömmel jelentem be, hogy az elnök a történelemben először női pénzügyminisztert választott maga mellé. Nagyszerű csapatához eljuttatjuk kérdéseit.


Miután a Fehér Ház szintén hallgatott a GameStoppal kapcsolatos hivatalos véleményéről, a sajtónak ismét azzal az irreveláns emlékeztetéssel kellett megelégednie, hogy az elnök egy női pénzügyminisztert, Janet Yellent nevezett ki.


Psaki a napokban ismét hasonló kijelentést tett, amikor Twitteren megkérdezték tőle: mit tervez tenni Biden a kisvállalkozások megsegítése érdekében.


Mindenek előtt fontos kiemelni, hogy az elnök egy nőt nevezett ki a Kis Vállakozások kormányhivatalának (Small Business Administration, SBA) élére – adta irreleváns válaszát a szóvivő, mintha a SBA vezetőjének nevéből bárhogyan is kilehetne következtetni mit tervez a kisvállalkozások támogatásáért a Biden-adminisztráció.


Psaki az új adminisztráció identitáspolitikai „sikereivel” egy ideig eltudja terelni a figyelmet arról, hogy nem tud megfelelően válaszolni bizonyos kérdésekre. A National Review szerzője szerint azonban valószínűleg már nem sokáig tud működni a szóvivő stratégiája.

Az identitáspolitika mögé már nem csak az Egyesült Államokban igyekeznek bújni. Arról, hogy hogyan próbálják meg becsempészni a francia tudományos életbe, ebben a cikkünkben írtunk.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása