2021. február 16. 16:00 - Danube Institute

Aggódhatnak-e a Wall Street-i tőzsdecápák a GameStop miatt?

A véleményvezérek következtetései igencsak megoszlanak a GameStop-üggyel kapcsolatban: vajon pusztán egyszeri anomáliának tudhatjuk be az amerikai tőzsde „megtréfálását”, vagy egy kibontakozó háborút látunk a kisemberek és az elit között?

gamestop.jpg

A nemzetközi és hazai sajtó egyaránt beszámolt az amerikai részvénypiacon zajló egészen elképesztő eseményekről. Az egész egy, a Wall Streeten teljesen bevett gyakorlattal kezdődött. A GameStop nevű, videojátékokat forgalmazó üzletlánc részvényei az elmúlt években folyamatosan veszítettek értékükből, hiszen az internetes játékvásárlás egyre nagyobb teret nyert a piacon. Az ilyen elértéktelenedő papírokból is lehet azonban profitot teremteni, mégpedig „shortolással” avagy „rövidre eladással”. Ekkor a befektető kölcsön vesz egy bizonyos mennyiségű részvényt, amit azon nyomban el is ad; ezután kivárja, amíg lejjebb megy annak értéke, visszaveszi alacsonyabb áron ugyanazt a mennyiséget, s kiegyenlíti kölcsöntartozását.


Remek üzleti lehetőségnek ígérkezhet, azonban sokkal rizikósabb, mint a klasszikus „végy olcsón, adj el drágán” módszer, hiszen egy váratlan árrobbanás esetén a veszteség az egekbe szökhet.


Így bukott hatalmasat a Melvin Capital nevű brókercég, miután a GameStop-részvények árfolyama szárnyra kapott. A régóta stagnáló üzletlánc nem saját sikerességének köszönhetően lett értékesebb, hanem egy úgynevezett spekulációs buborék alakult ki körülötte az ugrásszerűen megnövekedett részvényvásárlások miatt.

gamestop_belso.jpgsaját szerkesztés


A Reddit nevű közösségi oldalon ugyanis létrejött egy több millió fős – kifejezetten a hétköznapi emberek „hobbi-befektetéseire” összpontosító – csoport, mely kiszúrta, hogy a játékforgalmazó részvényeit rengetegen shortolják.


Miután rájöttek, hogy tömeges vételekkel nagyot szakíthatnak, s nem mellesleg hatalmas slamasztikába sodorhatnak néhány „nagyhalat”, nem haboztak a tőzsdepiac megrohamozásával.


A már említett Melvin Capital olyan komoly válsághelyzetbe került, hogy végül csak egy nála is nagyobb befektetési alap tudta megmenteni a csődtől.

Vajon mire számíthatunk ezek után? Egyszeri szerencsés anomáliának tudható be az eset, vagy képes lehet a kisbefektetői tömeg megnehezíteni a nagytőkések életét? Hadat üzentek a kisemberek az elitnek, vagy csak puszta heccelésről volt szó? A Federalist magazin társalapítója, Sean Davis sajátos szemüvegen keresztül tekint az eseményekre: szerinte a múlt hónapban egyértelműen az említett két fél között éleződő feszültség egyik mérföldkövének lehettünk tanúi, míg mások úgy látják, hogy csupán néhány négy fal között ragadt, unatkozó egyén talált egymásra a közösségi média játszóterén. Sean Davis szemléletének ezúttal lehet létjogosultsága, hiszen


az Egyesült Államokban jól érzékelhető az egyre fokozódó kiábrándultság az intézményekből – a bizalmatlanság pedig nemcsak a washingtoni politikai elitre és a médiára irányul, hanem a Wall Street óriásaira is.

Abban azonban általános az egyetértés, hogy a tőzsdecápák pozícióit képtelenség komolyabban megingatni, ami az iménti esetben is világosan megmutatkozott. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete azonnal közbelépett és kivizsgálást helyezett kilátásba, majd több brókercég és telefonos alkalmazás is bejelentette, hogy törlik a GameStop értékpapírjait kínálatukból.


Ha pedig egy részvény vásárlását korlátozzák, annak vételára csak egy irányba haladhat: lefelé – következtet a szerző.


Meglátása szerint a pénzügyi elit megtűri a hobbibefektetőket a piacon, ugyanakkor azt már egyáltalán nem nézik jó szemmel, ha azok számottevő tényezőként lépnek fel. Valójában a Reddit-betyárok legfőbb „bűne” az lehetett, hogy ugyanazzal a taktikával robbantottak bankot, mint amivel a gigabefektetők szoktak – ez elviselhetetlen volt utóbbiak számára, hiszen a szabad piac csak addig kecsegtető nekik, amíg ők profitálnak belőle.


A jól megágyazott rendszerben az érme két oldala csakis úgy nézhet ki, hogy fejnél a Wall Street nyer, írásnál pedig más veszít – állapítja meg Davis.


Mindezek dacára azt prognosztizálja, hogy a jelenség a jövőben egyre sűrűbben felüti majd a fejét különbözőformákban mind Amerikában, mind a nemzetközi életben.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása