2021. január 29. 08:00 - Danube Institute

A britek szomorúbbak, szegényebbek és kövérebbek lettek a pandémia alatt

A Daily Mail felmérése szerint a szigetország lakónaik relatív többsége megszenvedte a járvány következményeit, a kormány intézkedéseivel ugyanakkor elégedettek.

01_26_britek.jpg

A lap online felületén ismertetett kutatásból úgy tűnik, a britek többsége nagyon rosszul élte meg a Covid járvány következtében elrendelt korlátozásokat és a gazdasági következményeit. Mintegy 41% mondta azt, hogy mentális egészsége megromlott a pandémia kezdete óta. Ráadásul a világjárvány okozta stressz mértéke nem csökken, sőt: április óta most a legmagasabb, 84% azoknak a briteknek az aránya, akik saját bevallásuk szerint aggódnak.


A válaszadók több mint a fele, 54% mondta azt, hogy többet szorong, 44% pedig azt, hogy fáradtabbnak érzi magát, mint a járvány előtt.

A britek csaknem kétharmada, 63% úgy nyilatkozott, hogy a korlátozások miatt nehezebbé vált az élete, 9% pedig egyenesen úgy érzi, nem sokáig tud már megbirkózni a helyzettel. A felnőtt lakosság majd 30%-a szerint a második hullám során bevezetett intézkedések rosszabbul érintették, mint az első hullám idején elrendeltek, míg 48% ugyanúgy érzi most magát, mint a tavaszi korlátozások során.


Nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is megviseli a járványhelyzet. A szülők egyharmada szerint gyermekeik mentális egészsége látta kárát az iskolák bezárásának, 42% pedig egyenesen azt állította, hogy összességében romlott a gyermekek életminősége. A Daily Mail ezzel kapcsolatban arra emlékeztet a cikkben, hogy a szakemberek többsége szerint a gyermekeket megviseli, hogy nem találkozhatnak iskolatársaikkal, és a tanárokkal való személyes találkozás hiánya szintén hozzájárul mentálhigiéniás problémáikhoz.


Az Egyesült Királyságban az emberek jelentős része evéssel és alkoholivással vezeti le a járványhelyzet okozta gondokat. 42% számolt be arról, hogy többet eszik a járványügyi korlátozások bevezetése óta, és nem meglepő módon, 49% saját bevallása szerint meghízott az utóbbi időben.


A megkérdezettek 29%-a több alkoholt fogyaszt most, mint a járvány kitörése előtt – igaz, 24% pedig azt mondta, kevesebbet. Ezek az adatok valószínűleg nem függetlenek attól, hogy a britek 34%-ának kevesebb lett a bevétele a járvány időszaka alatt.


Ami figyelemre méltó, hogy mindennek ellenére Boris Johnson miniszterelnök kormányának járványkezelésével a relatív többség egyetért. Meglepő módon a miniszterelnök népszerűsége még növekedett is 1 százalékponttal, első ízben a múlt nyár óta, annak ellenére, hogy ahogyan a Daily Mail emlékeztet a cikkben, egymásnak ellentmondó álláspontra is gyakran helyezkedett a Covid kezelését illetően. Johnson ugyanakkor még így is jócskán, mintegy 14 százalékponttal elmarad népszerűségben a Munksápárt vezetőjétől, Sir Keir Starmertől. Tény viszont, hogy


47% támogatja a kormány által bevezetett intézkedéseket, és 86% ért egyet azzal, hogy zárt helyeken kötelező a maszkviselés.


72% azt is helyeselné, ha minden nyilvános helyen kötelezővé tennék a maszkhordást. A válaszadók fele gondolja úgy, hogy nem túl szigorúak a bevezetett szabályok, viszont 72% szerint túl későn hozták meg őket.


A magyarokhoz képest a britek nagyon is oltáspártiak. Nem kevesebb, mint 71% mondta, hogy nagy valószínűséggel beoltatná magát, bár tízből egy ember még mindig ódzkodik a vakcinációtól. Ehhez annyit mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy Nagy-Britannia a lakosság átoltottságát illetően a világ élmezőnyében van. A szigetországban az Uniónál jóval előbb engedélyezték a Pfizer/BionTech, valamint a Moderna vakcináját is, ráadásul ott már az AstraZeneca védőoltását is használják, amelyet az EU csak hónap végén tervez engedélyezni.


Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása