2021. január 20. 08:01 - Danube Institute

Új-Zéland központi bankját kibertámadás érte

uj_zeland_dollar_1.jpg

Január 10-én jelentette be az új-zélandi Központi Bank, hogy adatrendszereiket feltörték. Adrian Orr kormányzó „rosszindulatú támadásként” értékelte a történteket.

Sürgős vizsgálatot indított a bank, miután az általuk igénybe vett, harmadik fél által biztosított fájlmegosztó szolgáltatáshoz illegálisan hozzáfértek. A fájlmegosztót a bank „bizonyos érzékeny információk” megosztására és tárolására használja – áll a Központi Bank közleményében.

Adrian Orr kormányzó nyilatkozatában elmondta, hogy a jogsértést azóta sikerült megfékezniük, és az ügyet kiemelten kezelik. „Szorosan együttműködünk a hazai és nemzetközi kiberbiztonsági szakértőkkel és más érintett hatóságokkal a rosszindulatú támadás hátterének felderítése érdekében és a válaszlépések megtervezésében. A potenciálisan hozzáférhető információk típusa és mértéke még beazonosítás alatt áll, azonban fennáll a veszélye, hogy tartalmaz kereskedelmi és személyes szempontból érzékeny információkat is” – jelentette ki a kormányzó.

Továbbá beszámolt a jelenlegi helyzetről, miszerint a rendszert már biztonságossá tették és mindaddig offline állapotban tartják, amíg véget nem érnek a vizsgálatok. Megnyugtatta az ügyfélkört, hogy a Központi Bank alapvető funkciói „továbbra is működőképesek és megbízhatóak”.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása