2021. január 18. 08:01 - Danube Institute

Ausztrália megváltoztatja himnuszát

ausztral_himnusz.jpg

Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison bejelentette, hogy megváltoztatják a nemzeti himnuszuk pár szavát, annak érdekében, hogy az jobban tükrözze a kontinens ősi múltját. A bejelentés meglepetésként hatott, de végül elnyerte az egész kormány támogatását.

A 2020-as év elején Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam vezetője, Gladys Berejiklian javasolta a módosítást, mondván, hogy az eredeti megfogalmazás figyelmen kívül hagyja Ausztrália „büszke első nemzetek közé tartozásának kultúráját és múltját”.

A himnusz szövegéből kikerült az Ausztráliát „fiatal és szabad” országnak tituláló rész, hiszen a kontinenst több tízezer évig lakták, mielőtt a 18. században főleg fehér angol telepesek gyarmatosították. A himnusz második sorát, azaz a „mert fiatalok vagyunk és szabadok” részt fogják másképpen énekelni. Az új második sor szerint mostantól azért kell minden ausztrálnak örvendenie, „mert egyek és szabadok”.

A konzervatív ausztrál miniszterelnök reméli, hogy a változtatás tovább erősíti a lakosság összetartását és az egység szellemét, ami sokat fejlődött az új típusú koronavírus járvány idején. Véleménye szerint a „fiatal és szabad” megváltoztatása „egyre és szabadra” nem vesz el a himnusz mondanivalójából, sokkal inkább hozzáadott értéket képvisel, hiszen ezzel tiszteleghetnek a „a nemzetként megtett történelmi táv és a több mint háromszáz nemzeti és nyelvi csoport előtt, valamint ünnepelhetik, hogy Ausztrália a legsikeresebb multikulturális nemzet a Földön”.

Anthony Albanese ellenzéki pártvezető szintén megjegyezte, hogy az országnak „büszkének kell lennie arra a tényre, hogy a bolygó egyik legrégebbi folyamatosan létező civilizációjaként még mindig itt vannak”.

Az elmúlt években az ausztrál kormány elkezdett erőfeszítéseket tenni a kulturális és politikai események alkalmával annak érdekében, hogy az őslakosok történelme is ismertté váljon. Decemberben például a rögbi válogatott először őshonos nyelven – az Eora nemzet, azaz Sydney környéki népcsoport nyelvén – énekelte el a himnuszt, mielőtt angolul adták volna elő.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása