2021. január 06. 20:01 - Danube Institute

Új-Zélandot is érinti a brexit

brexitt.jpg

Az új-zélandiak továbbra is nyugodtan élhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, de a kereskedőknek fel kell készülniük a változásokra.

A december 24-én megszületett Brexit-megállapodás után 2021. január 1-jétől az új-zélandiak változatlanul élhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, azonban a britekkel és az Európai Unióval kereskedők változásokra számíthatnak.

Nanaia Mahuta, Új-Zéland külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy „reméli, a kereskedelmi szabályozás részleteit haladéktalanul elkezdik tárgyalni, és a jövőben ő azon fog munkálkodni, hogy az Egyesült Királyság és Új-Zéland között szabadkereskedelmi megállapodások köttessenek”.

Charles Finny volt kereskedelmi tárgyaló a Radio New Zealand közszolgálati médiaszolgáltatónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a megegyezés megkönnyebbülést jelenthet az új-zélandi exportőrök számára, hiszen egy megállapodás nélküli brexit fennakadásokat okozott volna az exportban.

Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy abban bízik, az évi 1,3 billió új-zélandi dollár összértékű brexit-megállapodás „elősegíti minden egyes munkahely megtartását” és a kiválással „vissza tudták venni a törvényeik és a sorsuk feletti irányítást”.

A több mint 2000 oldalas megállapodásból már látható, hogy az Egyesült Királyság és az EU között forgalmazott termékek után nagy valószínűséggel nem kell adót fizetni, valamint a forgalmazható áruk mennyiségére vonatkozóan sem lesznek korlátozások. Azonban korántsem lesz olyan zökkenőmentes a kereskedelem, mint a brexit előtt volt. Az Európai Unióval kereskedő vállalatoknak nyomtatványokat és vámnyilatkozatokat kell benyújtaniuk. Továbbá különféle szabályozások fognak életbe lépni a termékek címkézésére és a mezőgazdasági termékek egészségügyi ellenőrzésére vonatkozóan. Az így megjelenő többletbürokrácia becsült évi költsége 14 milliárd új-zélandi dollár lesz.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása