2020. december 24. 08:31 - Danube Institute

Szigorítják a nikotin behozatalát Ausztráliába

ecigi.jpg

Jövő év októberétől receptre lesz szükség a folyékony nikotin és az e-cigaretta Ausztráliába importálásához.

„A várhatóan több százezer e-cigaretta használót érintő változtatások mellett az ausztráloknak orvosi vényre lesz szükségük a folyékony nikotin behozatalához is jövő év októberétől. A Terápiás Termékek Igazgatósága (Therapeutic Goods Administration) úgy határozott, hogy 2021. október 1-től vényköteles lesz a nikotin tartalmú, elektronikus cigarettához használt liquidekhez való hozzáférés, valamint előírják a folyékony nikotin gyermekbiztos lezárását” – olvashatjuk Jade Macmillan politikai riporter cikkét az ausztrál ABC oldalán.

Greg Hunt szövetségi egészségügyi miniszter szerint a döntés segít megakadályozni, hogy azon tizenévesek, akik valószínűleg amúgy nem kezdenének el dohányozni, rászokjanak az e-cigarettára. Továbbá az intézkedés tisztázza a törvényt az e-cigarettát importáló emberek számára. „A nikotintartalmú e-cigaretták értékesítése jelenleg tilos minden államban, és a birtoklás szintén törvénytelen érvényes orvosi recept nélkül minden ausztrál területen, Dél-Ausztrália kivételével” – mondta az egészségügyi miniszter. Greg Hunt felhívja a lakosok figyelmét arra az eshetőségre is, hogy előfordulhat, hogy bár törvényesen lett behozva az országba a termék, a birtoklása mégis illegálisnak minősíthető az állami törvények szerint.

A legfrissebb országos kábítószer-felmérés szerint több mint 500 ezer ausztrál használ e-cigarettát, valamint 2,4 millió ember próbálta már azt ki. A használók közül többen jelezték, hogy segített nekik az e-cigaretta leszokni a dohányzásról. Illetve felhívták a hatóságok figyelmét arra, hogy ha a felhasználókat orvosi receptre kényszerítik, azzal ösztönzik őket a szokásos cigarettára való visszatéréshez, emellett aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy országszerte csupán 14 orvos van regisztrálva folyékony nikotin felírására.

Az egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy több orvos is beléphet a Terápiás Termékek Igazgatóságába, így ők is fel lesznek hatalmazva az említett vényköteles termékek felírására, valamint azt mondta, hogy „fontos megjegyezni, hogy jelenleg bármely orvos felírhat nikotint tartalmazó e-cigarettát, amely receptet a fogyasztók személyes behozatalra használhatnak”. Greg Hunt szerint sokan nem értik, így lényeges elmagyarázni, hogy továbbra is több mint 30 ezer háziorvos írhat fel nikotinalapú e-cigarettát a dohányzásról való leszokás segítése érdekében, így nem kell tartani az új szabályozástól.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása