2020. december 08. 08:01 - Danube Institute

Az egész Egyesült Államokban legalizálnák a kannabiszt

kannabisz.jpg

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta a marihuánafogyasztás szövetségi szintű legalizálását. A 228-164 arányban elfogadott törvényjavaslat eltávolítja a marihuánát a nyilvántartott kábítószerek listájáról („Controlled Substances Act”), és a döntést az egyes államok kezébe helyezi, hogy azok döntsenek a legálissá tétel kérdésében.

A marihuána kereskedelmi forgalmazására öt százalékos szövetségi jövedéki adót vetettek ki.

A szavazás alapvetően pártalapon történt. Hat republikánus képviselő szavazott a döntés mellett, és mindössze hat demokrata szavazott a legalizálás ellen. A törvényjavaslatot a demokraták prioritásként kezelték a Képviselőházban, miután polgárjogi kérdésnek tekintik. A javaslat azonban nem valószínű, hogy átjuthat a republikánus többségű Szenátuson is.

A demokraták és a polgárjogi mozgalmak véleménye szerint azért volt szükség a jogszabályra, hogy véget lehessen vetni a kábítószer-bűncselekmények miatti letartóztatásoknak és bebörtönzéseknek, amelyek sokszor kisebbségi érintenek.

A republikánus képviselők szerint azonban a törvényjavaslat nem tartalmaz elég szabályozást a marihuána fogyasztásra, és növelni fogja a drogfogyasztást. Sokak kritizálták Nancy Pelosi házelnököt is, hogy a súlyos járványhelyzet idején ilyen törvényjavaslatok megszavazásával foglalkozik ahelyett, hogy a kisvállalkozók megsegítésére szolgáló program meghosszabbítását szavaztatná meg.

A törvényjavaslat eltörli a marihuánával foglalkozó vállalkozásokra eddig kiszabott büntetőadót is. A jelenlegi szövetségi szintű adótörvény megtiltja, hogy ezek jóváírást vegyenek igénybe, még akkor is, ha tevékenységük az adott államban törvényes volt. Az új jogszabály most azt is lehetővé tenné, hogy az ilyen vállalkozások a nőket, az alacsony jövedelműeket, a veteránokat és kisebbségi vállalkozásokat támogató kormányzati alapból mikrohiteleket vegyenek fel.

Eközben 36 állam és Washington lehetővé teszi a marihuána termékek orvosi célú gyártását, értékesítését és felhasználását, és ezen államok közül 15 engedélyezi a marihuána fogyasztását is felnőttek számára.

A múlt hónapban közzétett Gallup-felmérés szerint az amerikai felnőttek 68 százaléka támogatja a marihuána legalizálását. A közvéleménykutatás szerint ennek a férfiak, fiatal felnőttek és egyetemisták között legmagasabb a támogatottsága.

Kamala Harris megválasztott amerikai alelnök támogatja a törvény szenátusi változatát. A választási kampányban az alelnöki vitában kijelentette, hogy a Biden-adminisztráció eltörli a marihuánával kapcsolatos bűncselekménynek miatt elítélt emberek bűnügyi nyilvántartását.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása