2020. december 02. 14:01 - Danube Institute

Brexitről és covidról egyeztet Írország és Nagy-Britannia

brit_szigetek.jpg

Micheál Martin ír miniszterelnök és Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke pénteken értekezett a Brexit-tárgyalásokról, a klímaváltozásról, és a Covid-19 terjedésének megfékezésére tett erőfeszítéseikről. A két vezető megerősítette, hogy a nagypénteki egyezményt prioritásként kezelik, Boris Johnson pedig hangsúlyozta, hogy a Brexit után el kell kerülni a „kemény határvonalat” Írország és Észak-Írország között – írja az ír The Journal.

A Dowing Street szóvivője nyilatkozatában a Brexittel kapcsolatban szintén kiemelte, hogy Micheál Martin és Boris Johnson előtérbe kívánja helyezni a nagypénteki egyezményt és el akarják kerülni a „kemény határ” létrejöttét, valamint beszámolt arról, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodások alakulásáról is szó volt.

Továbbá kiemelte, hogy „a miniszterelnökök tájékoztatták egymást a koronavírus leküzdésére irányuló intézkedéseikről, és azon lépésekről, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az Egyesült Királyság és Írország lakosai a lehető legnagyobb biztonságban élvezhessék a karácsonyt”. Más kihívásokról is szó esett, beszéltek környezetvédelmi kérdésekről, és elkötelezték magukat, hogy a jövő évi Egyesült Királyság által rendezett ENSZ éghajlat-változási konferenciát együttes erővel fogják megszervezni.

Végül Pat Finucane, belfasti ügyvéd 1989-es meggyilkolása is téma volt a telefonos beszélgetésen. Az ügyvédet egy félkatonai szerv emberei végezték ki, az állambiztonsági erőkkel való összejátszás eredményeképpen. Pat Finucane özvegye, Geraldine és fia, John a múlt héten találkoztak az ír miniszterelnökkel. Még 2001-ben megállapodtak egy nyilvános vizsgálat szükségességéről, és Micheál Martin most felhívta a brit miniszterelnök figyelmét, hogy erről ne feledkezzen meg.

Tavaly februárban az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy az ügyvéd gyilkosságának vizsgálata nem volt eredményes, és nem felelt meg a nemzetközi emberi jogi normáknak. A múlt héten Észak-Írország négy politikai pártja is összefogott annak érdekében, hogy nyilvános vizsgálatot kezdeményezzen Pat Finucane meggyilkolása ügyében.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása