2020. november 10. 16:05 - Danube Institute

Európa Amerika melletti elkötelezettségéről írt a CDU politikusa

eu_usa_1.jpg

„Az én generációm számára az Egyesült Államok továbbra is a remény, a szabadság és hasonlóan gondolkodás országa” − írja Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a Politico európai hasábjain.

Az egykoron Angela Merkel utódjának is szánt kereszténydemokrata politikus szerint az európai-transzatlanti kapcsolatok kérdése heves vitákat váltanak ki Németországban: „az Amerika-ellenes érzelmek, amelyek hazánkban mindig is fennálltak, a szövetségesünk iránti hála és közelség érzése mellett is egyre növekszik és figyelemre méltó erővé vált”.

A szerző szerint a transzatlanti kapcsolatok megerősítése a mai Németországban (és az egész kontinensen) igen komoly kihívás, de mindenképp szükséges. Szerinte azért van erre szükség, mert Európának stratégiai érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljon Washingtonnal. A jelenlegi védelmi miniszter szerint a Nyugat csak akkor fogja tudni megvédeni az érdekeit ebben a multipoláris nemzetközi térben, ha egységesen néz szembe a fenyegetésekkel.
Kiemeli azonban, hogy Európa biztonsága továbbra is nagyban függ az amerikai hadseregtől (nukleáris-és hagyományos értelemben is), de ebben az új világrendben Washington „már nem képes egyedül hordozni a Nyugat lobogóját”.

A CDU-s politikus ezután a 2021-es német szövetségi választásokra reflektálva több hangzatos ígéret és célt kitűz maga és országa elé: „Először is folytatnunk kell az öt évvel ezelőtt megkezdett és egyre inkább gyümölcsöző német (és európai) katonai képességek kiépítését”. Kiemeli, hogy a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a következő évi német költségvetésben több pénzt fognak szánni védelmi és biztonságpolitikai kiadásokra.

Szerinte e közpolitikai terület kiemelten fontos, hiszen Európának egyre több kihívással kell szembenéznie a saját szomszédságában is. Növelni kell Európai erejét és jelenlétét több régióban is. Név szerint a Baltikumot és az Északi-tengert, a Közel-Keletet, a Száhel-régiót, Kelet- és Közép-Európát, valamint a Földközi-tenger térségét említi.

Második fontos cél, amit kitűz, a transzatlanti kereskedelem kérdése: „Másodszor, annak érdekében, hogy a Nyugatnak megadhassuk azt a közös gazdasági erőt, amelyre a piacok, a szabályok, az értékek, a normák és a befolyás miatt zajló globális versenyben szüksége van, ambiciózusnak kell lennünk az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi megállapodás megkötéséhez”.

A szerző szerint nem lehetetlen, hogy a világ két legnagyobb piaca között egy ilyen kereskedelmi egyezménnyel eltörölnek minden vámot és kereskedelmet akadályozó tényezőt. Szerinte egy ilyen megállapodás csak növelné a felek gazdasági erejét, valamint erős üzenetet küldene Pekingnek, hogy a Nyugat készen áll az értékei megvédésére.

Harmadik pontként az Egyesült Államok európai jelenlétével járó nukleáris elrettentésen értekezik: „Véget kell vetni az európai stratégiai autonómia illúzióinak: az európaiak nem fogják tudni pótolni Amerika biztonsági szereplőként betöltött döntő szerepét”. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint emiatt az Egyesült Államoknak továbbra is fenn kell tartania a nukleáris ernyőjét Európa felett. Németországnak továbbra is a NATO integrált partnerének kell maradnia és hozzá kell járulnia e nukleáris ernyő fenntartásához. Szerinte e kérdés lesz a legfontosabb vitapont Németországban.

Az Egyesült Államoknak továbbra is szüksége van Európára, mert az USA nagyhatalmi ereje jelentősen függ azon, hogy megbízható partnere-e az öreg kontinensnek. Kiemeli azonban, hogy Európának további gesztusokat kell felmutatnia Washington felé, és tudomásul kell vennie, hogy továbbra is erősen függni fog az Egyesült Államoktól. Ez idő alatt azonban Európának többet kell tennie és költenie a békéért, a nemzetközi szabályok betartásáért és az értékeink védelméért. „Ebben a világban együtt vagyunk. Függetlenül attól, hogy néha milyen mélyek lehetnek kölcsönös frusztrációink − és függetlenül attól, hogy ki nyer november 3-án.”

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása