2020. október 20. 15:52 - Danube Institute

Meloni, az olasz új jobboldal arca

meloni.jpg

Kiáll a család, a szuverenitás és a keresztény értékek mellett Giorgia Meloni, Olaszország ígéretes jobboldali vezetője − írja Francesco Giubilei, a The American Conservative online hírportálon.

A 2020-as májusi választásokon először ért el 16%-os eredményt a Giorgia Meloni által vezetett jobboldali párt, a Fratelli d’Italia. Pár évvel ezelőtt ez teljesen elképzelhetetlennek látszott és a párt népszerűsége folyamatosan növekszik. A legutóbbi szavazások eredményei alapján a Fratelli d’Italia megelőzte az 5 Csillag Mozgalmat, valamint szűkítette a Matteo Salvini vezette Lega és a Demokrata Párt közötti távolságot.

A Fratelli d’Italia felemelkedéséhez hosszú út vezetett, népszerűsége az utóbbi hónapokban azonban feltűnően megugrott és ez leginkább Giorgia Meloni személyéhez köthető.

Az olasz politikai paletta egyetlen női vezetőjeként Meloni akkor vált nemzetközileg is ismertté, amikor Rómában elhangzott beszédében bemutatkozott: „Giorgia vagyok, anya vagyok, olasz vagyok, keresztény vagyok”. Ez a mondat megtestesítette mindazt, amit az olasz jobboldal képvisel: család, haza, kereszténység.Később Melonit az ECR elnökének választották meg, mely az európai konzervatívokat tömörítő szervezet. Az ECR-nek több, mint negyven párt a tagja Olaszország fontos városait vezeti két régióban, Abruzzóban és Marchében. Meloninak sikerült a fragmentált olasz jobboldalt egyesíteni, katolikusokat, klasszikus liberálisokat és Berlusconi Forza Italia pártjának tagjait.

Giorgia Meloni részvétele az Egyesült Államok két fontos eseményén, a CPAC-en (Konzervatív politikai konferencia) és a National Prayer Breakfast-en (Nemzeti Imareggelin), felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését.
Tavaly februárban a Rómában megrendezésre kerülő konzervativizmusról szóló konferencián is felszólalt. „Korunk nagy kihívása a nemzeti identitás védelme, mely egyben a népek szuverenitásának és szabadságának a védelme” − mondta Meloni. A szabadság, az identitás és a szuverenitás fogalmai ismétlődtek beszédében.

A Fratelli d'Italia egy olyan alternatív Európáért küzd, ami szabad és szuverén államok közössége, nem pedig a „Maastricht után kialakult bürokratikus szuperállam”. Meloni szerint csak a „konzervatív nacionalisták” védik a nemzetállamot, s beszédében Roger Scrutont, J.R.R. Tolkient, valamint II. János Pál pápát és Ronald Reagant idézte.

Meloni megválasztása az ECR elnökévé nem csupán számára, mint nemzeti vezető, kiemelkedő jelentőségű, hanem a nemzetközi vezetőként való elismertsége miatt is fontos. A Fratelli d’Italia felismerte, hogy Európában és a konzervatív világban egyaránt szerepet kell vállalnia ahhoz, hogy egy erős és szilárd párttá váljon. A Fratelli d’Italia egy meghatározó időszakban áll ki a nemzeti szuverenitás mellett, amikor azt sok oldalról támadják, és a szuverenistákat gyakran szélsőségeseknek nevezik, ugyanakkor az olasz párt egy olyan irányvonalat képvisel, amely közép- és hosszú távon meghozza gyümölcsét.

Napjainkban a konzervativizmus jelenti a jövőt: a középutat a szuverenista és a klasszikus liberális gondolkodás között. Meloni a nemzetet és a nemzeti érdekeket kívánja előtérbe helyezni, miközben az egyén szabadságát a közösségen belül elsődleges értéknek tekinti.

A konzervatív vízió hangsúlyozza, hogy nemcsak az olasz identitást, hanem az európait is meg kell őrizni.

Giorgia Meloni felé nagyok az elvárások, hiszen szerepelt a The Times brit újság 2019-es „húsz ember, akik képesek megváltoztatni a világot 2020-ban” című listáján, olyan prominens nemzetközi személyiségekkel együtt, mint Jimmy Sham, a hongkongi tiltakozó mozgalom vezetője és Leonor spanyol hercegnő.

Meloni nemzetközi elismerése egy újabb lökést jelent számára a felfelé ívelő karrierjében. Olaszországban már vannak olyanok, akik a következő miniszterelnököt látják benne. Giorgia Meloni továbbra is folytatja a munkát, amely, egy nagy konzervatív jobboldal felépítését jelenti Olaszországban és Európában.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása