2020. október 19. 14:01 - Danube Institute

Továbbra is az Egyesült Királyság a világ második legnagyobb fegyverkereskedője

typhoon.jpg

Kormányzati adatok szerint az Egyesült Államok után az Egyesült Királyság volt az elmúlt évtizedben a világ második legnagyobb fegyverexportőre.

A brit kormány szerint a 2019-es, 11 milliárd font értékű megrendelések helyezték Nagy-Britanniát Oroszország és Franciaország elé. Továbbá 2010 óta csaknem 100 milliárd fontot hozott a Typhoonok (vadászbombázó repülőgépek – a szerk.) Szaúd-Arábiának és a rakéták Katarnak történő értékesítése.

A fegyverkereskedelem elleni kampány azt hangoztatja, hogy az Egyesült Királyság „világszerte felfegyverzi és támogatja az elnyomó rezsimeket és szervezeteket”, és ezen adatok inkább „óriási szégyenfoltként kellene, hogy szolgáljanak”.

A kormány szerint azonban inkább arra kellene fókuszálni, hogy a védelmi ipar több ezer, magasan képzett munkavállalónak biztosít értékes munkahelyet, és elősegíti az ország biztonságát szavatoló képességek fenntartását.

A Stockholmi Nemzetközi Béke Kutatóintézet (Stockholm International Peace Research Institute) a 2015 és 2019 közötti időszakban Nagy-Britanniát a hatodik helyre sorolta a legnagyobb fegyverexportőrök rangsorában. A brit Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium Védelmi és Biztonsági Exportokért felelős Főosztálya 2019-re vonatkozó kimutatásai szerint az Egyesült Államok dominálta a védelmi exportok világpiacát 47%-os piaci részesedéssel, őt követte az Egyesült Királyság 16%-os részesedéssel, valamint Oroszország 11%-kal és Franciaország 10%-kal rendelkezett.

A tavalyi évben az Egyesült Királyság 11 milliárd font értékben adott el fegyvert, ami visszaesést mutat a 2018-as 14 milliárd font összegű értékesítéshez képest. Nagy-Britannia legnagyobb exportpiacai közé Európa, a Közel-Kelet és Észak-Amerika sorolható. A 2010 és 2019 közti legszignifikánsabb megrendelések között szerepel a közel 100 milliárd font összértéket képviselő Typhoon vadászrepülőgépek eladása Kuvaitnak, Katarnak, Ománnak és Szaúd-Arábiának. Ezen kívül árusítottak Hawk repülőgépeket Indiának, és szállítottak repülőgép-hajtóműveket Franciaországnak is.

Júliusban bejelentették, hogy a tavalyi ideiglenes felfüggesztések után folytatják exporttevékenységüket Szaúd-Arábia irányába. A nemzetközi jog feltételezett megsértése miatt kérték a jemeni öböl-menti állam tevékenységének felülvizsgálatát, azonban ennek egyértelmű kockázatát nem tárta fel a nyomozás.

Emellett érdekességként szolgál, hogy az Egyesült Királyság tavalyi évi kivitelében csaknem 4 milliárd fontnyi összeget képvisel a kiberbiztonsági szaktudás szolgáltatása Ázsiának, Európának és Észak-Amerikának.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása