2020. október 06. 12:49 - Danube Institute

Ausztrália a koronavírus elleni közös küzdelemre hív

koronavirus_2.jpg

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az ENSZ 75. – a rendkívüli helyzet miatt virtuálisan zajló – ülésén felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy ha megtalálják a megfelelő oltóanyagot a COVID-19 vírus ellen, a tagállamok morális kötelezettsége lesz az oltóanyag megosztása.

Morrison ígéretet tett az ENSZ tagállamai számára, hogy ha Ausztrália a vakcinafejlesztés során orvosi felfedezésre tesz szert, haladéktalanul megosztja azt másokkal. A vakcinafejlesztést az ausztrál kormány jelenleg 6 millió dollárral támogatja.

A miniszterelnök emellett kiemelte, hogy a vírus mind Ausztráliában, mind a világon súlyos pusztítást okozott. Ausztráliában eddig mintegy 800, világszerte pedig több mint 1 millió ember életét követelte a vírus. A miniszterelnök veszélyhelyzet miatt cselekvésre szólította fel a tagállamokat, és azt kérte, indítsanak nemzetközi vizsgálatot a koronavírus eredetének feltérképezésére, valamint annak kiderítésére, miként terjedt át a vírus az emberekre. Morrison a vizsgálatot azért szorgalmazza, mert csak így lehet megakadályozni, hogy a jövőben egy ehhez hasonló világjárvány kialakulhasson.

Az ausztrál kormányfő felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a vírus terjedésének megakadályozása mellett külön figyelmet fordítsanak a téves információk elterjedésének veszélyeire, amelyek félelmet és megosztottságot kelthetnek, és emberek életét is veszélyeztethetik. Az ausztrál kormány más ENSZ tagállamokkal együtt, a világszervezet közreműködésével kiadott egy nyilatkozatot a félretájékoztatás megakadályozásáról, amelyet több mint 120 ország aláírt.

Scott Morrison a következő gondolattal zárta beszédét: „Történelmünk egyik legmeghatározóbb éve 1945 volt: az az év, amikor befejeződött a második világháború, és a Egyesült Nemzetek Szervezete megalakult. Ez volt az év, amikor az emberek a borzalmak ellenére is reményt találtak. 1945 óta a 2020-as év az egyik legnehezebb az emberiség számára. Újra határozzuk el, hogy azzal az elhatározással, ami az ENSZ megalakításakor ösztönzött bennünket, ebben a nehéz időszakban is közösen harcolunk és megragadjuk a reménységet, ami összeköt bennünket.”

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása