2020. május 20. 23:51 - Danube Institute

Diszkrimináció ügyében vitatkozik Brüsszel Ausztriával

ausztria_eu.jpg

Az Európai Bizottság bepereli Ausztriát a diszkriminatívnak tartott, szociális juttatásokról szóló törvénye miatt.

A Bizottság szerint Bécs megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a külföldi munkások szociális ellátásának csökkentésével. Egy osztrák törvény a származási ország megélhetési költségeinek színvonalához köti a juttatások mértékét.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy pert indít az osztrák kormány ellen egy gyermekek utáni juttatásokról szóló törvény miatt, amely a Bizottság szerint erősen diszkriminatív a nem Ausztriában született, de Ausztriában élő és dolgozó EU-s állampolgárokkal szemben.

„A családi kedvezmények indexálása, a gyermekek utáni adókedvezmény, és más családi adókedvezmények bizonyos körben való korlátozása diszkriminatív és nem felel meg az EU-s szabályzásoknak” − jelentette ki a Bizottság, hangsúlyozva, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé viszik.

2019 januárjában Sebastian Kurz kancellár kormánya a családi kedvezmények indexálásának új rendszerét vezette be, ami csökkentené a szociális támogatásokat azon kedvezményezettek körében, akik más EU-s tagállamból vándoroltak be Ausztriába, de gyermekük még mindig az adott anyaországban tartózkodik

Az Európai Bizottság szerint ez a rendszer megsérti az EU-ban támasztott egyenlő bánásmód követelményét, a szabad mozgáshoz való jogot, valamint a szociális biztonság egyenlőségének kritériumát. A Bizottság korábban már figyelmeztette az osztrák kormányt az uniós szabályzások megsértése miatt, de az osztrák kormány folyamatos ellenállása miatt kénytelen a Bizottság végső megoldásként az Európai Unió Bíróságához fordulni.

Az osztrák kormány azzal érvelt, hogy a szociális juttatások ilyesfajta allokációjával pont ellenkező, kiegyenlítő hatást érnének el, hiszen tény, hogy Ausztriában jelentősen többe kerül a gyermeknevelés, mint azokban a tagállomokban, ahol az érintettek gyermekei nevelkednek.

Az Európai Bizottság ettől függetlenül diszkriminatívnak minősíti a kormány intézkedését, hiszen a nem osztrák személyek születési helyüktől függetlenül Ausztriában dolgoznak, munkájukkal és a befizetett adóikkal az osztrák gazdaságot erősítik – minden más osztrákkal egyetemben –, mégis kevesebb juttatásban részesülnek.

A Bizottság azt is kiemelte, hogy miközben az osztrák kormány csökkenti azon személyek támogatásait, akiknek gyermekei olyan országban élnek, ahol Ausztriához képest könnyebb megteremteni a megélhetési minimumot, ezzel párhuzamosan ilyen kalkulációt nem végeztek azon Ausztriában élő gyerekek körében, akik szülei olyan országban dolgoznak, ahol egyszerűbb a létminimum biztosítása.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása