2020. május 08. 14:03 - Danube Institute

Az Amazonnal harcol Franciaország

amazon1.jpg

Egy francia bíróság úgy döntött, hogy mindaddig nem szállíthat ki az Amazon nélkülözhető árukat, amíg a vállalat egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseinek kockázatelemzését be nem mutatják − írja a Politico. Erre válaszul az Amazon ideiglenesen bezárta a raktárépületeit Franciaországban. Ez az intézkedés, amely a szigorú házikaranténban élők millióit fosztotta meg a házhozszállítás lehetőségeitől, csak újabb frontot nyitott a Macron-kormány elleni háborúban.

„Nem tudom megmondani, hogy egy körömvágó olló nélkülözhető-e”, mondta Frederic Duval, az Amazon franciaországi vezérigazgatója csütörtökön a raktárak bezárását indokolva. „Mivel nem egyértelmű, mi minősül nélkülözhetőnek, ezért inkább nem vállalunk felesleges kockázatot.” Majd hozzátette, hogy az Amazon megtámadja a bírósági határozatot.

A szakszervezetek szerint az Amazon magyarázata eléggé sántít, és felvetették, hogy az amerikai óriás valójában példát akar statuálni a francia esettel, hogy visszavágjon a szakszervezeteknek, amelyek Spanyolországtól az amerikai Staten Islandig mindenhol támadják az óriásvállalatot a raktári munkások kizsákmányolásáért

Stéphane Enjalran, a Solidaires nevű szakszervezeti csoport szóvivője hozzátette, hogy az Amazon megakadályozta, hogy az ott dolgozók a francia munkajogban meghatározott „a munkától való tartózkodás jogával” éljenek, amennyiben a munkavégzés súlyos egészségügyi vagy biztonsági kockázatot hordoz. „Az Amazonnak túl nagy arcvesztést okozna, ha tovább folytatná a munkavállalóival a küzdelmet”, mondta Enjalran.

Amíg a szakszervezetek a győzelmüket ünneplik, addig ez a helyzet nagy kihívást jelent Macron számára, aki Franciaország „vállalkozó nemzetté” alakítása mellett kampányolt és személyesen adta át az Amazon ötödik franciaországi raktárépületét 2017-ben.

Egyfelől a Macron-kormány folyamatos kritikákkal támadta az Amazont a munkafeltételek és az adóelkerülés miatt, másfelől miniszterei óvakodtak felhergelni egy olyan céget, amely hozzávetőlegesen 10 ezer embernek adott munkát a koronavírus miatti munkanélküliség rohamos növekedése idején.

Az Amazon ennek ellenére folytatná a szállításokat Franciaországba. Az Olaszországban lévő raktárépületeiből küldené ki a megrendelt árukat, ami jelentős csúszásokkal, késedelemmel járna.

Egy fellebbviteli bíróság fogja eldönteni, hogy az Amazon szállíthat-e nélkülözhető termékeket is Franciaországban.

Macron szorult helyzetben van, mert a miniszterei zárt ajtók mögött egyezkednek, hogy elkerüljék a kenyértörést az Amazonnal. Macron egyfelől amellett tette le a voksát, hogy azok a nagyvállalatok, amelyek nagy profitot realizálnak Európában, azok adót is fizessenek, és azt hangoztatja, hogy Európának függetlenednie kell a Szilikon-völgyi tech-óriásoktól. Eközben viszont vállalkozásbarát és munkahelyteremtő elnökként is szeret tetszelegni – különösen egy világjárvány idején, amely minden gazdaságot megvisel, kiváltképp Franciaországot, ahol a gazdaság 2020 első negyedévében 6%-kal zsugorodott, írja a Politico.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása