2020. március 16. 09:25 - Danube Institute

A koronavírus-járvány érinti az amerikai–ír kapcsolatokat is

varadkar_trump.jpg

Leo Varadkar ír miniszterelnök a koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban utazott, hogy számos magasrangú politikai vezetővel találkozzon. Saját bevallása szerint a találkozóktól erősödő gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat remél – írja a BBC.

Az ír miniszterelnök azt mondta, elsősorban a Brexit hatására kialakult helyzetet vitatná meg az amerikai elnökkel, kifejezetten, miután a kilépés sokak szerint veszélyeztetheti az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság közötti törékeny kapcsolatokat.

Donald Trump amerikai elnök szerda este (03. 11.) bejelentette, hogy az Egyesült Királyság és Írország kivételével minden Európából az USA-ba érkező légiforgalmat leállíttat. Az engedmény miatt az ír miniszterelnök csütörtökön átszelhette az Atlanti-óceánt, hogy részt vegyen Nancy Pelosi, a Képviselőház elnökének Szent Patrik-napi fogadásán, ahol ez alkalommal az USA elnöke nem tette tiszteletét a vírus miatt.

A hagyományos Szent Patrik napi felvonulásokat az USA legtöbb nagyvárosa elhalasztotta, valamint a Fehér Ház is kihagyja a szokásos ünneplést. Az ír miniszterelnöknek egy ENSZ ülést is ki kellett hagynia, ezzel utazása további része meghiúsult.

Írországban jelenleg több mint 100 fő fertőződött meg a COVID-19 miatt, ami már két halálos áldozatot is követelt. Az Egyesült Államokban 1629 fertőzöttet és 41 halálesetet regisztráltak. A világszerte terjedő vírus több mint 100 országot érint jelentősen, és a járvány gazdasági, politikai következményei egyelőre megjósolhatatlanok.

Szemlézte: Sajti Konor

komment
süti beállítások módosítása