2020. február 27. 10:52 - Danube Institute

Részleteket szivárogtattak ki a brit nukleáris fegyverkezésről

tengeralattjaro.jpg

Még mielőtt a brit miniszterek hivatalosan is bejelentették volna, vagy tájékoztatták volna a parlamentet, a Pentagon információt szivárogtatott ki a brit kormány azon célkitűzéséről, hogy egy több milliárd fontot igénylő projekt keretein belül kicseréljék nukleáris lőfegyvereiket, pontosabban amerikai támogatással és technológiákkal megújítsák a már birtokukban levő Tridentet is.

Az USA-ban szükség van a W93-mas vagy Mk7-es nukleáris robbanófejre, emellett pedig „ezen erőfeszítés támogatni fogja az Egyesült Királyságban folyó párhuzamos fejlesztési programot is” – emelte ki Charles Richard admirális egy szenátusi meghallgatáson. Hozzátette továbbá, hogy „az Egyesült Királyság nukleáris elrettentő ereje kulcsszerepet játszik a NATO általános védelmi pozíciójában”. Richards mellett Alan Shaffer, a Pentagon helyettes védelmi államtitkára is említést tett a programról: „Úgy gondolom, csodálatos, hogy az Egyesült Királyság egyidejűleg dolgozik egy új robbanófejen, és azt gondolom, tárgyalni fogunk, valamint technológiákat is meg fogunk tudni osztani egymással”.

Érthető, hogy az Egyesült Királyság kormánya eddig nem találta a megfelelő alkalmat, hogy értesítse az ország parlamentjét, azonban amint a képviselők visszatérnek Westminsterbe, meg fog történni a hivatalos bejelentés. A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta: „Amint azt már 2015-ben is kijelentettük, most is megerősítjük, hogy a robbanófej helyettesítésén dolgozunk. Erős védelmi kapcsolatunk van az USA-val, és továbbra is kompatibilisek szándékozunk maradni az amerikai Trident rakétával. A bejelentést pedig időben meg fogjuk tenni.”

Boris Johnson már régóta támogatta a programot, a konzervatívok pedig elkötelezték magukat az „elrettentés” megújítására még a választások előtt. A nukleáris megújítás tervezett költségeit 31 milliárd fontra becslik.

Szemlézte: Markó Alíz Izabella

komment
süti beállítások módosítása