2020. január 13. 11:22 - Danube Institute

A felejtés ellenszerei

felejtes.jpg

A filmek és az ismerős karácsonyi dallamok segíthetnek a demenciával küzdő időseknek emlékeik felidézésében és elméjük karbantartásában – írja a BBC News.

A demenciában szenvedő emberek nem emlékeznek ugyan a „Csodálatos élet" című film pontos részleteire, emlékezhetnek viszont arra, hogyan érezték magukat, miután megnézték a filmet. Ugyanígy, az olyan énekek, mint a „Fehér Karácsony”, emlékezetükbe idézhet egy-egy, a dalhoz kapcsolódó hangulatot vagy élményt.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) demenciával foglalkozó professzora, Alistair Burns szerint a karácsony néha furcsa vagy zavaró lehet a demenciával élők számára. A sok program és a még több vendég folyamatos ki-be áramlása kizökkentheti őket komfortzónájukból. Egy ismerős film megnézése vagy a kedvenc dalok dúdolgatása viszont segíthet nekik, hogy az ünnepek számukra is jól teljenek.

„A demenciában szenvedők számára nehéz lehet a karácsonyi »káoszt és nagy felfordulást jól viselni, így könnyen kirekesztettnek érezhetik magukat egy családi társalgás közepette. Egy kedvelt, klasszikus film megnézése, egy régi fotóalbum fellapozása, egy közös családi játék, vagy akár egy ismerős karácsonyi dal dúdolgatása összehozhatja az embereket és mindenki számára szórakozást nyújthat” – mondta a szakember.

Az egészségügyi szolgálat segítségül összeállított egy olyan listát, amely tanácsokat ad abban, hogyan lehet megkönnyíteni az ünnepeket a demenciában szenvedők számára.

Ezen a listán többek közt olyan tippek szerepelnek, mint a demens betegek bevonása a karácsonyfa díszítésébe, vagy egyéb egyszerű, az ünnepi előkészületeket segítő feladatok elvégzése. Mivel az idős betegek sokszor étkezési gondokkal is küzdenek, figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl őket az ételekkel, ahogy a vendégsereggel se; ha lehet, szűkebb körben ünnepeljünk, hogy otthonunk ne alakuljon át „átjáróházzá”, ahol a beteg rokonunk idegen emberekkel találkozik. De az egyik legfontosabb, hogy legyünk rugalmasak a tervezésnél, és legyünk készek a tervek megváltoztatására, ha valami nem működik.

Kathryn Smith, az Alzheimer Társaság elnöke szerint is a karácsony nehézségeket okozhat az Egyesült Királyságban élő demenciával küzdő mintegy 850 ezer ember számára, de vannak olyan stratégiák, amelyek segíthetnek megkönnyíteni ezt az időszakot, és hasonlóan az NHS professzorához, ő is a fent említett ötleteket javasolja.

„Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy minden demenciában szenvedő ember különbözik, ezért fontos, hogy meghallgassuk őket és alkalmazkodjunk szeretteink egyedi igényeihez és kívánságaihoz” – tette hozzá a társaság igazgatója.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása