2019. december 16. 17:21 - Danube Institute

Fokozódik a brit fiatalok politika iránti érdeklődése

angol_nyelv.jpg

A brit fiatalság erősen politizált és mélyen elkötelezett a változások iránt – írja Micha Frazer-Carroll, a The Guardian fiatal vendégszerkesztője.

A brit fiatalok több okból kifolyólag is rendkívül politizáltak. Egyrészt bizonytalanok a jövőjükkel kapcsolatban, mert sokan az úgynevezett gig-gazdaságban dolgoznak, vagyis csupán egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződnek, melyek általában digitális piactereken keresztül zajló alkalmi munkákat jelentenek, másrészt az előrehozott választás a Brexit népszavazás után újabb lehetőséget kínált véleményük kifejezésére; annak megerősítésére vagy épp felülírására.

A rassz és a bevándorlás kérdése szintén megmozgatja a fiatalokat. A fiatalabb generáció általánosságban elfogadóbb a multikulturalizmussal szemben, és bántja a gyűlölet-bűncselekmények egyre nagyobb száma, illetve a szélsőjobboldal fenyegetése. „A népszavazást követő hónapokban sok színesbőrű fiataltól hallottam, hogy nem szívesen látott elemnek érzi magát az Egyesült Királyságban, és megrémíti őket a rasszista áramlatok felszínre emelkedése” – osztotta meg tapasztalait Frazel-Carroll.

A fiatalok érzékenyebbek, mint szüleik, ha az éghajlati válság hatásairól van szó, nem meglepő, hogy öko-szorongásuk az elmúlt évben „lázadáshoz” és iskolai sztrájkokhoz vezetett. A politika befolyásolásával – amire közvetett módon szavazás útján van lehetőségük – elérhetik, hogy nagyobb figyelmet és sürgetőbb intézkedéseket eszközöljenek ki. Igaz ugyan, hogy nem mindenki, akit foglalkoztat az éghajlatváltozás elég idős ahhoz, hogy szavazzon.

„Az érzékelhető, hogy a fiatalok körében izgalom mutatkozik a képzeletbeli, radikális változások lehetőségeivel kapcsolatban” – zárja sorait Frazer-Carroll.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása