2019. december 10. 09:11 - Danube Institute

Új módszerrel lépnek fel a rák ellen Angliában

prosztata.jpg

A Kelet-Angliai Egyetemen végzett új kutatások szerint a prosztatarák kimutatására kidolgozás alatt álló teszt segíthet megreformálni a betegség diagnosztizálását – írja a The Spectator magazin.

A tudósok úttörő szerepet játszottak az agresszív prosztatarák diagnosztizálásában, és a szokásos klinikai módszerekhez képest ma már öt évvel korábban meg tudják jósolni, hogy a betegnek szüksége lesz-e kezelésre vagy sem.

Az egyetem kutatóinak legutóbbi tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a „PUR” tesztet (prosztata-húgyúti kockázat) elvégezni az otthon összegyűjtött mintákon, így a férfiaknak nem kell kórházba menniük, hogy vizeletmintát adjanak, vagy kellemetlen végbélvizsgálatot végezzenek rajtuk.

A projekt vezető kutatója, Dr. Jeremy Clark elmondta: „A prosztatarák az Egyesült Királyságban a leggyakoribb rákfajta a férfiak körében. Általában lassan alakul ki, és a rákos esetek többségében nincs szükség kezelésre. Az orvosok azonban küzdenek azért, hogy előre megjósolhassák, mely daganatok válnak majd agresszívvá, mert amíg nem tudják, sok esetben nehéz eldönteni, milyen irányban haladjon tovább a kezelés.”

A kutatócsoport 14 tesztalanyt vizsgált. Összehasonlították a reggel elsőként vett otthoni vizeletmintáik eredményeit a digitális végbélvizsgálat után gyűjtött mintákkal. Megállapították, hogy az otthon vett vizeletminták sokkal egyértelműbben mutatták a prosztata rák biomarkereit, mint egy végbélvizsgálat után. A résztvevők visszajelzései azt mutatták, hogy az otthoni teszt jobb.

A kutatócsoport szerint a megállapítások úttörő szerepet játszhatnak a hólyag- vagy vesedaganat otthoni gyűjtési tesztjeinek kidolgozásában is.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása