2019. október 30. 15:04 - Danube Institute

Észak-Írország: szabadabb az abortusz

abortusz.jpg

Nem számít többé bűncselekménynek az abortusz Észak-Írországban – írja a BBC News.

Az abortusztörvény módosításának jogi alapját a londoni parlament teremtette meg még júliusban. A brit törvényhozás akkor úgy határozott, hogy 2019. október 21-ig az észak-ír parlamentnek saját hatáskörében kell döntenie e kérdésben. A 21-i döntés előtt még volt egy kísérlet a módosítás megakadályozása érdekében, de a kezdeményezés végül elvetélt.

Korábban az abortusz csak akkor volt megengedett Észak-Írországban, ha a terhesség a nő életét veszélyeztette, vagy fennállt a magzat testi vagy mentális egészségének tartós és súlyos károsodásának veszélye. Az október 21-én meghozott törvénymódosítás azonban már lehetővé teszi a nők számára a terhességmegszakítást anélkül, hogy büntetőeljárás alá vonná őket, egyúttal az egészségügyi dolgozókat is felmenti a börtönbüntetés alól.

A törvény a tervek szerint 2020 tavaszán lép életbe. Az Egészségügyi Minisztérium jövő márciusig dolgozza ki szakemberek segítségével az új észak-írországi abortusztörvény végrehajtási és gyakorlati részleteit. A törvény életbe lépéséig azonban az érintetteknek az Egyesült Királyság területén továbbra is Angliában van lehetőségük, hogy a beavatkozással éljenek. Ott viszont pénzügyi támogatást is kapnak a szolgáltatás igénybevételéhez.

A rendelet értelmében mostantól az észak-ír egészségügyi szakemberek tájékoztathatják a várandós nőket az Angliában nyújtott finanszírozott szolgáltatásokról, illetve továbbra is engedélyezett marad az online abortusztabletták vásárlása. Mivel ezek vényköteles szerek, értékesítésük és szállításuk továbbra is jogellenes, komplikációk esetén azonban a nők már Észak-Írországban is fordulhatnak orvosi segítségért. Ha egy nő a háziorvoshoz fordul, és megfontolja az abortuszt, akkor várhatóan elérhetővé válik az angliai Központi Foglalási Szolgálat száma, vagy hívását automatikusan átirányítják a segélyvonalra.

Az átmeneti időszakban a „halálos vagy súlyos magzati rendellenesség" esetén a művi vetélés Észak-Írországban akár a 28. hétig is elvégezhető, de azt ígérik, minden esetben egyéni elbírálás szerint járnak el, figyelembe véve a páciens szellemi és fizikai szükségleteit. Ugyanakkor azon egészségügyi dolgozók, akik lelkiismereti okokból nem szeretnének közreműködni a művi vetélésben, az átmeneti időszak alatt ezt felvethetik munkáltatójuknak is.

A kormány úgy véli, hogy az illeték hatályba lépésével és a törvény megváltozásával azonban feltétlenül együtt kell járjon, hogy az egészségügyi és szociális gondozók megértsék ezeket a változásokat és a törvény szerinti kötelezettségeiket, így például azt, hogy nem lesznek kötelesek többé bejelenteni az abortuszt mint bűncselekményt.

A törvénymódosítás erősen megosztja a közvéleményt. Míg egyesek a nők emberi és reproduktív jogainak jelentős változásaként emlegetik, mások Észak-Írország történetének egyik legszomorúbb napjának könyvelték el október 21-ét.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása