2019. október 17. 08:01 - Danube Institute

Ujgur ügyben is összecsap Washington és Peking

xinjiang.jpg

Donald Trump több olyan kínai hivatalnokra is vízumtilalmat rendelt el, akik kapcsolatba hozhatóak Kína muszlim kisebbségének, az ujguroknak átnevelő táborokba zárásával – számol be Jason Hopkins a National Interestben.

Mike Pompeo, Trump külügyminisztere még kedden jelentette be, hogy vízumkorlátozást vezetnek be a Kínai Kommunista Párt bizonyos tagjaira, akik gyaníthatóan részt vettek a kínai internáló táborok szervezésében. A táborokban elsősorban a Kína nyugati részében lakó ujgur nemzetiséget, valamint a vallási kisebbségeket gyűjtötték össze.

„Kína csak azért, hogy teljesen eltörölje a vallást Xinjiang tartományában, csaknem egymillió muszlim lakost gyűjtött össze egy brutális, szisztematikus tisztogatás során. Kínának fel kell hagynia a drákói szigorral és kémkedéssel, el kell engednie az összes akaratuk ellenére fogva tartott embert, valamint be kell végre fejezni a külföldi muszlim kínaiak fenyítését” – mondta Pompeo a keddi nyilatkozatában.

„Ma épp ezért vízumkorlátozásokat jelentek be a kínai kormány és a kommunista párt tisztviselői felé, akiknek feltételezhetően közük volt az ujgurok, a kazahok vagy más muszlim kisebbségi csoportok xinjiangi tartóztatásához vagy zaklatásához” – tette még hozzá.

A korlátozások az előbb említett tisztségviselők családjaira is ki fognak terjedni. Bár vízumtilalom javarészt szimbolikus, hiszen a kínai párttagok amúgy sem sűrűn utaznak az Egyesült Államokba, az üzenet mégis egyértelmű – Amerika elítéli a Kínai Népköztársaság ujgurokkal szemben tanúsított bánásmódját, valamint kiáll a kisebbségi és vallásszabadságért.

Az ujgurok diszkriminációjának híre már évek óta kering a világsajtóban, azonban eddig semmi jelentős esemény nem történt vele kapcsolatban. Az ujgur internálótáborok létrehozása része egy nagyobb sinizációs kampánynak – egy olyan állami projektnek, ami a Kommunista Párt kínai népről és kultúráról alkotott elképzelését hivatott az élet minden területén érvényesíttetni és betartatni. A beszámolók szerint a foglyokat embertelen körülmények között tartják fogva, agymosásnak és kínzásoknak vetik őket alá. A végső cél az, hogy feladják iszlám hitüket és saját kultúrájukat, teljesen átadva magukat a Kínai Kommunista Párt ideológiájának.

A kínai hivatalos sajtóközlemény persze mindent tagad, azt állítják, hogy terroristaszervezetek után kutatnak, a fogolytáborok pedig valójában csak szakképző központok.

„Ez a cselekedet egyszerűen csak kifogás arra, hogy Kína Xinjiang tartománybeli terroristaellenes erőfeszítéseit akadályozhassák” – nyilatkozta Geng Shuang minisztériumi sajtóreferens a szankciókkal kapcsolatban a Bloombergnek.

Szemlézte: Faragó Bence

komment
süti beállítások módosítása