2019. október 03. 14:37 - Danube Institute

Szent Greta megdicsőülése

thunberg.jpg

„Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal” – talán a legsúlyosabb és legkíméletlenebb mondat, ami az ENSZ-ben valaha is elhangzott. De mégis hogyan kéne reagálnunk Greta Thunberg szavaira? A Spectator újságírója, Dominic Green erre próbál meg választ adni.

A fiatal aktivista a szeptemberi ENSZ-klímacsúcson hiába várta, hogy Donald Trump, a „világ megrontója, és legfőbb szennyezője” majd kezet csókol neki, ezzel mintegy elismerve, hogy „legyőzetett”. Az amerikai elnök most is feledékeny volt és saját kis ügyes-bajos dolgai után „futott”, amiket nyilvánvalóan előbbre tartott, mint a svéd „látnokkal“ való eszmecserét. Pedig Gretának akadt mondanivalója

„A tömeges kipusztulás kezdetén vagyunk és csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről papoltok nekünk. Hogy merészelitek ezt?" – intézte a kérdést a vezetők felé a svéd lány. „A jövő összes generációjának szeme rajtatok. Ha kudarcot vallotok, soha nem fogunk megbocsátani nektek” – folytatta a „próféta”, aki a keresztény tannak egy új, jézusitól merőben eltérő változatát hirdeti. Majd újabb kérdéseket vetett fel: „Hozzánk, fiatalokhoz jöttök reménységért? Hogy képzelitek ezt?!”

Green azt írja: „Ha a Times hasábjain akarsz szerepelni vagy hallatni akarod a hangod a CNN-en nem tehetsz mást, mint hogy bocsánatot kérsz, testedet megtagadod, átállsz a tofu fogyasztására és persze meghajolsz Greta, a próféta előtt”. A prófétákban azonban mindig van valami szennyes és furcsa – ahogy arra már Friedrich Nietzsche is rávilágított. „Talán az, hogy a szennyes dolgokról nem beszélnek” – ezt azonban már Dominic Green teszi hozzá cinikusan.

Ilyen szennyes dolog például Bernie Sanders egyik „elejtett” gondolata, miszerint a bolygó „megmentése” a gazdag fehér baloldaliak számára lehetővé tenné a népesség ellenőrzését, vagyis tulajdonképpen egy globális program a nem fehér nők sterilizálására. Emellett be kell látnunk – mondja a szerző –, hogy a környezetvédelem a gazdag fehérek számára szól, azon nyugatiaknak, akiknek demográfiáját inkább a bevándorlás, semmint a természetes szaporulat tartja fenn. Mindezt azért, hogy az adóalap és a jóléti rendszer – amely Svédországot is jellemzi – fennmaradhasson.

„A célok nélküli kultúra azonban megragadja a hamis prófétákat, hogy kapaszkodjon valamilyen hitbe. Ez az oka annak, hogy Szent Greta kultusza vonzza a megtérőket Nyugat-Európa és Észak-Amerika gazdag osztályaiból” – véli Green. Az amerikai szennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás évtizedek óta csökken – ma már főleg India és Kína tehető felelőssé ezért –, de vértanúságának állomásai mégis Stockholmban, Londonban és New Yorkban találhatók.

Mi lesz azonban az apokaliptikus látomások beteljesülésével?

Ha a nyugati kormányok elkötelezik magukat a nulla növekedésű gazdaságok és a demográfiai pazarlás ellen – ahogy ezt Greta is szorgalmazza –, gyorsan összeomlanak az ázsiai gazdaságok. Környezetünk tönkremegy és világunk elpusztul – pontosan úgy, ahogy korunk prófétája előre megjósolta azt.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása