2019. május 16. 15:42 - Danube Institute

Milliárd dolláros helyesírási hiba Ausztráliában

ausztral_dollar1.jpg

A világ egyik legdrágább helyesírási hibájáról számol be a Guardian, miszerint Ausztráliában 46 millió darab 50 dolláros bankjegyet nyomtak egy apró helyesírási hibával rajtuk.

A 2,3 milliárd dollárnyi készpénzen az angol felelősség szó, „responsibility” egy i-betűvel kevesebbet tartalmaz, így az 50 dolláros bankjegyeken az olvasható, hogy „responsibilty”.

Az elírás a bankjegyeken szereplő apró betűs szövegrészben található, így azt csak akkor lehet észrevenni, ha az ember direkt megvizsgálja mi szerepel a pénzen.

Az új 50 dollárosra azért volt szükség, hogy az állam megnehezítse azok hamisítását.

A pénz két oldalán David Unaipon ausztrál őslakos író és Edith Cowan, Ausztrália első női parlamenti képviselője ábrázolása található. Az apró betűs szöveg, amiben az elírás található nem más, mint Cowan első parlamenti beszédének egy részlete.

Cowen a következőket mondta első parlamenti felszólalásában: „Óriási felelősség egyedüli nőként a parlamentben helyet foglalni, szeretném hangsúlyozni, hogy több nő jelenléte is szükségeltetik”.

Tudatában vagyunk a hibának és azt a következő pénznyomásnál ki fogjuk javítani” – fogalmazott közleményében Ausztrália nemzeti bankja, a Reserve Bank of Australia.

Szemlézte: Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása