2019. március 25. 14:01 - Danube Institute

Tusk támogatását fejezte ki Írország felé a Brexit kapcsán

irorszag1_1.jpg

Aoife Moore az Irish News-on számol be az Európai Tanács elnökének írországi látogatásáról.

Leo Varadkar miniszterelnök nyilvánosan fogadta az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot Dublinban, a kormányzati főépület előtt. A sajtó által feltett kérdésekre azonban egyikőjük sem reagált.

A kérdésre, hogy Donald Tusk szerint veszélybe sodorja-e a Brexit menetét a hétfői westminsteri döntés, miszerint harmadjára nem lehet a módosítatlan kilépési törvényjavaslatról szavazni a brit parlamentben, a politikus nem válaszolt érdemben, csak megvonta a vállát.

A dublini csúcstalálkozón további tárgyalásokba bocsátkoztak az Európai Unió és az Egyesült Királyság részéről. A következő napokban pedig Brüsszelben folytatódnak a tárgyalások.  A két fél közös nyilatkozatot adott ki, miszerint Dublinban a Brexit jelenlegi forgatókönyvéről tárgyaltak.

„Tusk elnök erős és folyamatos szolidaritását fejezte ki Írország felé az Európai Tanács és az európai vezetők nevében” – szól a közös nyilatkozat.

A találkozó alatt abban egyeztek meg a tárgyaló vezetők, hogy a csütörtöki brüsszeli tárgyalások előtt mindenképpen egyeztetni kell a britekkel, milyen javaslatokkal áll elő London időközben. Ezzel párhuzamosan viszont Írország folyamatosan készül a megállapodás nélküli „kizuhanás” eshetőségére, hiszen ez a forgatókönyv beláthatatlan következményekkel jár majd.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a brit alsóház házelnöke, John Bercow bejelentette: a parlament nem szavazhat harmadjára is a Theresa May és kormánya által előterjesztett brexit-törvényjavaslatról, hacsak az nem tartalmaz „jelentős változásokat” az előző két javaslathoz képest. A döntést megosztottan fogadta a képviselőház. A legnagyobb kérdés továbbra is az, milyen következményekkel jár egy no-deal kilépés.

Stephen Barclay brexit-miniszter szerint a kormány tovább fogja tolni a May által javasolt törvénycsomagot, Bercow döntése ellenére is.

Szemlézte: Gyarmati Emese

 

komment
süti beállítások módosítása