2019. március 18. 19:01 - Danube Institute

Felbolydult az ausztrál politika az új-zélandi terrortámadás után

fraser_anning.jpg

Az ausztrál parlament olyan javaslatot fogadott el, amiben elítélik Frases Anning szenátor megnyilvánulását az új-zélandi terrortámadást követően – számol be a Guardian.

A radikális jobboldali nézeteiről ismert Anning úgy gondolja, hogy az Új-Zélandon történt terrortámadás, amely ötven ember életét követelte eddig nem más, mint „a növekvő muszlim kisebbség által generált pánik az ausztrál társadalom részéről”.

Politikusok százai ítélték el Anning megszólalását, többek között a miniszterelnök is. A parlament által elfogadott javaslat elítéli mind a szenátor megjegyzéseit, mind magát a terrortámadást.

Az ausztrál kormány egyértelműen kijelentette, hogy veszélyesnek tartja a szélsőjobb retorikáját és gyűlöletpolitikáját. „Az ausztrál kormány célja, hogy összetartsa az embereket” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Fraser Anning szenátornak nem csupán a parlamentben kellett megbirkóznia a kritikával, egy interjú közben egy tizenhét éves fiú tojást vágott a fejéhez, mire a szenátor visszaütött és elkezdett birkózni a gyerekkel. A miniszterelnök nyilatkozatában kifejtette, hogy Anningnek vállalnia kell a kiskorú fiú bántalmazásából származó következményeket.

A tizenhét éves fiút a rendőrség őrizetbe vette, majd nemsokkal később szabadon távozhatott. A melbourne-i rendőrség nyomozást indított az incidenssel kapcsolatban.

Szemlézte: Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása