2019. március 13. 12:01 - Danube Institute

Megkönnyítené az abortuszt az ausztrál baloldal

abortion.png

Az ausztrál Munkáspárt új abortusz-stratégiát jelentett be, melyben kiemelik, hogy minden nőnek minden kórházban hozzá kell férnie a beavatkozáshoz – számol be a Guardian.

A Munkáspárt tervei szerint, amennyiben megválasztják őket, minden állami kórházban elérhető lesz a terhességmegszakításra irányuló orvosi beavatkozás.

Jelenleg az államok és tartományok hatáskörébe tartozik az abortusz szabályozása, azonban a Munkáspárt el szeretné érni, hogy szövetségi támogatásban részesüljön a beavatkozás, így arról szövetségi szinten lehet majd dönteni. A szövetségi szabályozás azért szükséges, hogy egységesítse a partikuláris szabályozásokat. – nyilatkozta Tanya Plibersek, a Munkáspárt elnökhelyettese.

Az elvégzett beavatkozások mindössze 10 % történik állami kórházakban, a fennmaradó 90 %-ra magánintézményekben kerül sor Marie Stopes, családtervezési tanácsadó szerint. Ausztráliában a terhességmegszakítás ingyenes, amennyiben azt állami egészségügyi intézményben hajtják végre. A privát szektor által kínált lehetőségek azonban 560 – 7 700 dollárba is kerülhetnek.

A javaslat nem kényszerítené az egészségügyi intézményeket, illetve azok doktorait, arra hogy abortuszt hajtsanak végre, csupán az opciót garantálnák. „Az abortusz szabályozásának kérdése a tagállamokra és a tartományokra tartozik, kizárólag az ő hatáskörükben áll a jelenlegi jogi szabályozást felülírni” – jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

„Az ausztrál kormány saját politikai stratégián dolgozik a nőket illetően” – nyilatkozta Ausztrália egészségügyi minisztere. Tehát, ahogyan a feminizmus egyre jobban teret nyer magának világszerte az abortusz annál könnyebben hozzáférhetővé válik a világ nagy országaiban, legalábbis maga az elképzelés ez irányba tendál.

Az ausztrál kormány nem fejtette ki morális véleményét az abortusszal kapcsolatban, csupán azt mondta, hogy nincs alkotmányos hatásköre annak föderális szabályozására.

Szemlézte: Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása