2019. február 12. 14:01 - Danube Institute

Ausztrál lakosokat tart fogva Kína

ujgurok.jpg

Feltételezések szerint 17 ausztrál állampolgár van jelenleg házi őrizetben, börtönben, vagy egyéb módon fogva tartva a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen létrehozott hírhedt átnevelő központokban – adta hírül a Guardian.

Kína egyre erősödő nemzetközi kritikák kereszttüzében találja magát az ujgurok alapvető emberi jogainak módszeres megsértése miatt. Komoly megszorítások léptek életbe az ujgur kultúra terjesztésével és a muzulmán hit gyakorlásával kapcsolatban az országban, és a becslések szerint mintegy egymillió személyt tartanak fogva fogolytáborokban. A pekingi kormányzat „szakképzési központoknak” nevezi a táborokat, azt állítva, hogy a fogvatartottaknak nyelvet, kulturális ismereteket és szakmát tanítanak. Ehelyett a már szabadult ujgurok bilincsekről és verésekről számoltak be.

A 17 esetet – amelyek közül 15 esetben állandó lakosokról, két esetben pedig családegyesítés célú vízummal rendelkezőkről van szó – az Ausztráliában letelepedett ujgurok jogaiért küzdő Nurgul Sawut gyűjtötte össze a családtagokkal készített interjúk segítségével. „A közösség tagjai úgy érzik, cserben hagyták őket. A kommunikáció nehézkes, az ausztrál kormány szerint jelenleg nem tudnak semmit tenni” – mondta el.

A kérdéses személyeket valószínűleg rokonlátogatás alkalmával fogtál el Kínában. Sokan közülük ausztrál állampolgár családtagokkal is rendelkeznek. Nehéz megmondani pontos helyzetüket – az átnevelő táborok szigorúan titkos volta miatt –, azonban Sawut szerint egy közülük börtönben, négyen házi őrizetben, a maradék 12 pedig egyéb fogva tartási központokban tartózkodik.

Az ausztráliai, mintegy 3000 fős ujgur közösség tagjai a canberrai kormányzattól a fogvatartottak felszabadításának szorgalmazását várják. Penny Wong árnyékminiszter kifejezett kivizsgálási kérelemmel fordult a kormányhoz.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása