2018. december 13. 09:38 - Danube Institute

Várja Írország a Brexit-fejleményeket

irorszag1_1.jpg

Leo Varadkar nem enged a Brexit jelenlegi feltételeiből, de szívesen meghallatja az új javaslatokat.

Az ír kormány azt ígérte, meghallgatja Theresa May brit miniszterelnök új javaslatait, ha a mostani tervezetet végül nem fogadja el az Egyesült Királyság parlamentje – írja Philip Ryan, az Independent politikai tudósítója.

Mindazonáltal, vezető kormánytagok szerint az EU és Theresa May által aláírt tervezetet nem áll módjukban módosítani. Azonban, ha a parlamentben elbukik a javaslat, karácsony után akár második népszavazást is kezdeményezhet a May-kormány.

„Bár a javaslaton nem lehet változtatni, meg fogjuk hallgatni, hogy vélekedik róla a brit parlament” – mondta az egyik vezető kormánytag.

Mindeközben az Európai Bizottság volt elnöke, Romano Prodi szerint az EU biztosan újratárgyalja majd a megállapodást, ha a brit parlament nem fogja elfogadni a mostani verziót. Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke biztosan találkozni fognak az EU-csúcs előtt.

A kormány szerint nincs pánikhangulat a kormánytagok között, annak ellenére, hogy még mindig elég nagy a bizonytalanság a Brexit-ügy kimenetelével kapcsolatban. A várakozások szerint May javaslata nem fogja tudni megszerezni a parlamenti többséget.

Romano Prodi az Observernek tett nyilatkozatában azt mondta, a két fél közösen dolgozik azon, hogy ne szakadjon meg közöttük a szabadkereskedelem, hiszen mindkét fél érdeke ezt diktálja. „Az Egyesült Királyság számára nincs más lehetőség – az EU-val folytatott kereskedelme a teljes kereskedelme jelentős részét teszi ki. Persze még mindig ott van Észak-Írország problémája, de lehetséges megoldani a problémát. A józan ész segít” – tette hozzá.

Arról, hogy a javaslat esetleges bukása esetén mi történik majd, nem adott konkrét választ. Leo Varadkar miniszterelnök viszont úgy nyilatkozott, nem lehetséges újranyitni a tárgyalásokat, még akkor sem, ha May nem tudja áttolni javaslatát a parlamenten.

Eközben Charlie Flanagan ír igazságügyminiszter szerint a Sinn Fein azon munkálkodik, hogy szavazást harcoljon ki egy egyesült Írországról. Az ötlet politikai instabilitást szült a belfasti „uralkodóhű” politikai közegekben.

Flanagan szerint az újranyitott Brexit-vita és az egyesült Írországról szóló népszavazás belengetett ötlete együtt különösen veszélyes. A Nagypénteki Egyezményre hivatkozva Flanagan a népszavazásnak még a lehetőségét is elutasítja. Azt is hozzátette, hogy egy no-deal Brexit estén felállított kemény határzónán komoly nehézséget fognak okozni azok a dublini drogbandák, akik a határon fognak drogot csempészni, ezzel pedig nemzetbiztonsági fenyegetést fognak jelenteni az írekre.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása