2018. november 27. 15:43 - Danube Institute

Spanyolország is beleszól a Brexitbe Gibraltár miatt

gibraltar_1.jpg

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy amennyiben a brit kormány nem változtatja meg álláspontját Gibraltár jövőjével kapcsolatban, Spanyolország megnehezítheti a brit kiválást az Európai Unióból – adta hírül az Independent.

Az Ibériai-félsziget déli részén található 30 ezer fős exklávé jövője könnyen megnehezítheti a brit kiválási folyamatot, miután a spanyol vezetés továbbra is fenntartja „történelmi igényét” a városra.

Gibraltár kérdésköre azért kerülhetett ismét a felszínre, mert a brit megállapodás szerint az Egyesült Királyság kormánya mindent el fog követni, hogy a 2019 márciusát követő átmeneti időszakban minden kérdésben meg tudjon állapodni az Európai Unióval, köztük Gibraltárról is. Spanyolország ugyanakkor azt szerette volna elérni, hogy a kiválást követően a brit vezetés ne az Unióval, hanem a spanyol kormánnyal kezdjen megbeszéléseket a város jövőjéről.

„Amennyiben az Egyesült Királyság nem változtat a tervezet Gibraltárra vonatkozó részein, Spanyolország nemmel fog szavazni a végső megállapodásra” – erősítette meg a híreket Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy madridi sajtótájékoztatón. Végül a spanyol vezetés uniós nyomásra engedett az álláspontjából és rábólintott a tervezetre. A spanyol kormánynak ugyanakkor továbbra is érdekében áll a téma napirenden tartása, mert az ország déli tartományában, Andalúziában hamarosan választásokat tartanak, és a brit város szuverenitásának kérdésköre nemcsak spanyol nép jelentős részét, de az Andalúzia és Gibraltár között ingázó közel 10 ezer spanyol állampolgárt is érdekli. A londoni kormány a múlt szombati uniós csúcs előtt megerősítette, nem tervez semmilyen változtatást végrehajtani a megállapodáson, annak minden paragrafusa ugyanúgy vonatkozni fog Gibraltárra, ahogy a Brit-sziget egészére.

Miután az Egyesült Királyság nem érdekelt a tervezet újratárgyalásában, és Spanyolország továbbra ragaszkodni fog a nagyobb beleszólás jogához, a spanyol és brit kétoldalú kapcsolatokban jelentős változás is bekövetkezhet. Spanyolország végül csak azért nem vétózta meg az egész brexit-folyamatot, mert tudja jól, hogy a végső megállapodás elfogadásához a minősített többség is elég az Európai Tanácsban. Egy esetleges spanyol vétó a szigetország kiválása után tető alá hozott brit-uniós megállapodásoknál viszont döntő szerepet játszhat, megpecsételve ezzel az egész kontinens gazdasági kapcsolatainak alakulását.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása