2018. november 23. 08:01 - Danube Institute

Lassan döcög az ausztrál gazdaság

ausztralia_4.jpg

Nem indul be az ausztrál gazdasági motor.

Az ausztrál gazdaságban van egy ún. „arany középút”, ez az a tartomány, ahova a legideálisabb inflációs érték beleesik. A túl magas és a túl alacsony infláció sem tesz jó a gazdaságnak. Az ausztrál infláció 2 százalék körüli értékével közel ötven éve most a legalacsonyabb – mondta Ryan Felsman, az ausztrál Commonwealth Securities nevű online brókercég vezető közgazdásza.

Felsman szerint a bérek miatt sem tud növekedni az infláció, mivel a folyamatos népességnövekedés és a képesítésnek, szakmának nem megfelelő foglalkoztatás nyomást gyakorol a munkaerőpiacra. Az infláció a gazdaság problémájára is rámutat: hiába alacsony a munkanélküliség már évek óta, a gazdaság mégsem kap igazán erőre.

Az ausztrál jegybank körülbelül 2-3 százalékot állapít meg ideális, növekedést elősegítő értéknek, mivel ilyenkor az infláció úgy viselkedik, mint a gépzsír egy gépezetben. Ha ennél magasabb az infláció, gyorsabban értékét vesztik például a bérek és az ingatlanok. Ellenkező esetben, amikor túlságosan alacsony az infláció, a bérek nem növekednek elég gyorsan, és nem generálnak többletjövedelmet.

Ryan Flesman szerint azért van néhány jó hír is. Az alacsony infláció ugyanis a kőolaj-származékok és az energiaárak alacsony színvonalát eredményezi, aminek sok család örülhet.

Hogyan alakulhatott ki ilyen alacsony inflációs ráta? Az ausztrál statisztikai hivatal három fő indokra vezeti vissza az alacsony inflációt: egyrészt, a gyermekgondozási támogatás 11.8 százalékos csökkenése, a személygépjárművek árának 1.8 százalékos csökkenése és a és a telekommunikációs felszerelések és szolgáltatások árának 1.5 százalékos csökkenése miatt. Az élelmiszerek, a ruházkodás, az albérletek, a háztartási felszerelések és szolgáltatások, valamint az elektronikus és telekommunikációs eszközök árai viszont stabilak maradtak.

Viszont, Shane Oliver vezető közgazdász szerint minden tényező közül a bérek a legfontosabbak. A bérek miatt lehetséges a cégek számára az áremelés, a fogyasztók számára a megnövekedett vásárlás, valamint a hiteltörlesztésük értékének inflálódása. Oliver hangsúlyozza, az infláció nélkül a gazdaság rozsdás kerekei alig forognának. „Az infláció önmagából táplálkozik és öngerjesztő folyamat. Minél hosszabb ideig költenek az ausztrálok a kívánatos szint alatt, annál nagyobb a veszély, hogy elhúzódik ez a gazdasági állapot.” – tette hozzá.
Oliver szerint továbbá, bár jelenleg semmi sem jelzi az infláció felfelé mozdulását, az ausztrálok legkésőbb 2020-ig már számíthatnak alapkamat-emeléssel, és Oliver reménykedik abban, hogy valaminek hamarosan sikerül kimozdítani a pangó gazdaságot a jelenlegi helyzetéből.

Callam Pickering, az Indeed vezető közgazdásza egyetért azzal, hogy a nem megfelelő foglalkoztatás tartja alacsonyan az ausztrál béreket. „Habár a munkanélküliség 5 százalék körüli értékre süllyedt, nagy a gazdaság kihasználatlansága, és minden jel arra mutat, az elkeserítően lassan növekvő bérek időszaka még nem járt le” – mondta Pickering.

Minél tovább tart az alacsony infláció, annál később emeli meg a jegybank az alapkamatot. Az elemzők szerint pedig éppen ez lehet a kulcsa egy esetleges válság leküzdésének.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása