2018. november 15. 07:59 - Danube Institute

Így folytatódik Trump és a liberális média háborúja

 

donald_trump_5.jpg

A vita során két nárcisztikus személy melldöngetését láttuk. A Fehér Házból kitiltott Jim Acosta nem mártír, és a vitája Trumppal mindent elmond arról, mi a probléma a politikával. Barbara Boland Jim Acostáról szóló véleménycikke az American Conservative oldalán jelent meg.

 

A fehér házi sajtótájékoztató eseményei ismertek. Jim Acosta, a CNN riportere és Trump elnök összeszólalkozása után kitiltották az újságírót a Fehér Házból. A heves vitát az elnök és a riporter között nehéz és kínos végignézni. Mindkét fél teljes tiszteletlenséggel bánik a másikkal, a vita során két nárcisztikus személy melldöngetését látjuk.

A média természetesen nem így festette le az eseményeket. A CBS szerint „támadás alá került a szólásszabadság”. A CNN kijelentette, a Fehér Ház indoklása, miért tiltotta ki a riportert, egyszerűen hazugság. Más újságírók szerint az, hogy Acosta elvesztette belépését a Fehér Házba, példa nélküli... Úgy tűnik, ők elfelejtették Obama elnök 2010-es vitáját a Fox News riportereként dolgozó James Rosennel, akit, az igazságügyminisztérium jelentése szerint lehallgattak, valamint emailjeit és őt magát is megfigyelés alatt tartották.

A nap végére a média a Valódi Újságírás mártírjává kanonizálta Acostát. De valóban így van-e?

A mostani sajtótájékoztatón kevés aktuális kérdést tett fel Trumpnak. Ez, úgy tűnik, a szokása. 2018 augusztusában, a New York Times arról írt, milyen keményen nekiment a Fehér Ház szóvivőjének, Sarah Sanders-nek, és szinte a szólásszabadság hőseként ünnepleték őt. Acosta ekkor arra szólította fel Sanders-t, ismerje el, a szóvivő nem a nép ellenfele, mire Sanders azt válaszolta, az, hogy a média gyakran támadja az elnököt a retorikája miatt, a társadalmi párbeszéd minőségét is csökkenti.

Más újságírók viszont irritálónak tartják Acosta viselkedését. Chris Wallace, a Fox News riportere szerint Acosta egyenesen szégyent hozott magára. Miért?

Mert a Fehér Ház sajtószobája nem az alkalmas hely arra, hogy értékítéletet mondjunk kérdések formájában. Továbbá, a sajtókonferenciáin, az elnöknek joga van arra, hogy megmondja egy újságírónak, lejárt a kérdezésre jutó ideje, és más újságírókhoz fordulhasson az idő lejárta után. Más sajtóorgánumok is megérdemlik az időt, hogy saját kérdéseiket tegyék fel. Egy sajtótájékoztató nem egy személyes interjú, és nem az alkalmas hely arra sem, hogy az elnökről alkotott lesújtó véleményüket megosszák.

Továbbá, az önmaguk nagyságát méltató szónoklatok sem tartoznak az újságírás legitim formái közé. Az Újságírók Szakértő Társasága szerint az, ha valaki belefolyik az általa tudósított történetbe, vagy a hírverés kedvéért generál híreket, nem objektív tudósítás, és végeredményben felveti a kérdést, hogy tud-e az ilyen újságíró függetlenként dolgozni, és nagyban ronthatja saját és sajtó-orgánumának hitelességét.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a Fehér Ház jól tette, hogy megfosztotta Acostát a belépőjétől. Amit viszont tényleg jelent, az az, hogy Acosta nem egy valódi újságírást folytató riporter, nemhogy mártír.

Ezek az események egyáltalán nem az újságírásról szóltak, és ez már abból is látszott, hogyan teszi fel a kérdéseit Acosta. Azzal kezdte, hogy „kihívja” Trumpot a migránskaravánnal kapcsolatos kommentjei miatt. Ahogy ezeket kimondta, Trump már el is kezdte kigúnyolni, hogy „Csak rajta!”. Később hozzátette: „Tudod mit, szerintem hagynod kellene, hogy vezessem az országot. Neked a CNN-t kell vezetned, és ha jól csinálnád, sokkal jobb lenne nézettségetek.”

Ami látszik az egész beszélgetésből, az az, hogy mindkét férfi a saját hallgatóságára akar hatni. Bár, meg kell hagyni, CBS elnöke szerint, „bár ez nem túl feltétlenül jó Amerikának, Trump aztán tényleg tudja, hogyan kell növelni a nézettséget”.

A CNN nézői azt akarják, valaki leckéztesse meg végre Trumpot. Ugyanilyen hevességgel, Trump támogatói azt akarják, hogy az elnök kiálljon a média ellen. Semmit nem szeretnek jobban, mint amikor akcióban láthatják az elnököt, aki pedig nem tagadja meg tőlük a cirkuszt.

Ami a CNN-t, illeti, ők megkapták amit akartak: az incidensnek köszönhetően megugrott nézettségük, de mégis óvatosságra inti őket Boland. Szerinte valahányszor úgy viselkedik egy újságíró, mint Acosta, nemcsak a média hitelességét rombolja, hanem Trump kezére is játszik.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása