2018. október 25. 19:01 - Danube Institute

Megingott a jobboldali ausztrál kormány

ausztralia_2.jpg

Sydney egyik választókerületében tartott időközi választás eredményeként az Ausztráliát vezető jobboldali kormánykoalíció elveszítette parlamenti többségét – adta hírül a BBC News hírportál.

A független jelöltként induló orvos, Kerryn Phelps minden várakozást felülmúló eredménnyel került be az ausztrál törvényhozásba, miután a wentworth-i választókerületben tartott időközi megmérettetésen a nagyobbik kormánypárt színeiben induló Dave Sharmat is maga mögé tudta utasítani. A független jelölt győzelmét úgy értékelte, mint a „normalitás” visszatérését az ausztrál politikába, míg Sharma vereségét a jobboldali választók egyértelmű elégedetlenégével indokolta.

A hírek szerint a jobbközép Liberális Párt színeiben induló Dave Sharma esélyeit nagyban befolyásolta Scott Morrison miniszterelnök azon vitatott törekvése, hogy az USA után Ausztrália is minél előbb Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse nagykövetségét. Sharma Ausztrália volt tel-avivi nagyköveteként elsőként támogatta a felvetést, míg Kerryn Phelps elhatárolódott a kezdeményezéstől, és a közel-keleti stabilitás és béke fenntartásának fontossága mellett érvelt. A kérdés azért tudott ekkora hatással lenni az időközi választás kimenetelére, mert Wentworth-ben jelentősen magasabb a magukat zsidónak valló polgárok aránya, mint más választókerületben.

A választás eredményeként az ausztrál törvényhozásban elolvadt a liberális-nemzeti kormánykoalíció többsége, ami politikai instabilitást hozhat Ausztráliában, hiszen a kormánypártok csak akkor tudják majd garantálni a többséget, ha képesek kiegyezni független képviselőkkel is. Ausztráliának az elmúlt nyolc évben összesen hat különböző miniszterelnöke volt, a szigetország most újabb nehéz idők elé néz.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása