2018. október 08. 15:07 - Danube Institute

Az utolsó szívószál: Új-Zéland leszámol a műanyaggal

uj_zeland111.jpg

A Countdown nevű vezető új-zélandi élelmiszerlánc bejelentette, hogy nem forgalmaz több egyszer használatos műanyag szívószálat – írja a Newshub.co.nz. A cég becslései szerint az intézkedésnek köszönhetően akár 11.6 millió darabbal kevesebb szívószál kerül majd a szemetesekbe évente az országban.

A cég a jelen lépés előzményeként már júniusban bejelentette, hogy a műanyag zacskókat fokozatosan ki fogja vonni a forgalomból. Az üzletlánc vállalati ügyekért és fenntarthatóságért felelős vezetője, Kiri Hannifin szerint a cég arra koncentrál, hogy minél több műanyagból készült fölösleges terméket száműzzön a polcokról. „Ha a műanyag termékek, köztük a csomagolóanyagok a tengerben kötnek ki, annak katasztrofális következményei lesznek a vízi élővilágra nézve. A legjobb mód arra, hogy ezt a nemkívánatos hatást elkerüljük, hogy több újrahasznosítható opciót teszünk lehetővé” – mondta Hannifin.

A műanyag szívószálak helyett bambuszból, fémből, és papírból készült alternatívákat fognak bevezetni. A Countdown szerencsére nem az egyetlen helyi biznisz, amely le szeretne számolni a szennyező műanyaggal. A Foodstuffs vállalat, amelynek két kiskereskedelmi üzletlánc van a tulajdonában, szintén lépéseket tesz bizonyos termékek elhagyása céljából: „Már nem forgalmazunk műanyag szárú fültisztító pálcikákat, mikrogyöngyöt tartalmazó termékeket, és természetesen a műanyag táskáknak is menniük kell” – mondta Antoinette Laird, a Foodstuffs szóvivője.

Laird azt is elmondta, hogy a cég a műanyag szívószálakat is ki akarná vonni a forgalomból, azonban szerinte sok betegségben szenvedő vásárlónak szüksége van ezekre. A fém szívószálak különösen problémásak lehetnek, mert könnyen felforrósodnak a meleg italoktól.

A kereskedelem mellett a vendéglátóipar is komolyan veszi a problémát: a Sudima Hotel új-zélandi szállodalánc elkötelezte magát arra nézve, hogy 2020-ra elhagyjon minden egyszer használatos műanyag terméket. Ezen kívül várható, hogy a kormány jövőre teljesen betiltja majd a műanyag táskák használatát az üzletekben, hogy a már most kiemelkedően környezettudatos kiwi társadalom még többet tegyen a természet védelméért.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása