2018. október 03. 08:01 - Danube Institute

Az Uniót nem elhagyni kell, hanem bentről megreformálni

irorszag_4.jpg

Ahogy az öreg kontinens jobbközép pártjainak többsége tette, úgy az ír konzervatívoknak is végre el kell fogadniuk, hogy országuk az Európai Unió szerves része. Nem azon kell tehát dolgozni, hogy Írország a brexithez hasonló rögös útra lépjen, hanem azon, hogy az Unióban végre markánsabban megjelenjenek a konzervatív értékek. Mindig Írország legyen az első, de a nemzetet Európának kell követnie a második helyen – írja Darragh McDonagh a The European Conservative-ban megjelent cikkében.

A brexit utáni időszakot egy olyan új európai vízió megjelenése jellemzi, ami gyorsabb és mélyebb európai integrációt szeretne viszontlátni, megvalósítva ezzel Emmanuel Macron tervét. Ez a terv egy olyan Unió létrehozásában érdekelt, ami központi irányítás alá vonja a bankszektort és a tagállamok adópolitikáját, és a hatalomkoncentráció eredményeként elnyomja a kisebb tagállamok hangját az uniós intézményekben. Olyan új kezdeményezések, mint a szorosabb európai együttműködés miatt kinevezendő közös európai pénzügyminiszter nemcsak a kisebb, de a nagyobb tagállamok szuverenitását is mélyen sérti. Azzal pedig, hogy az európai konzervatív csoportosulások egy része – köztük az írek is – a brexiten felbuzdulva egy olyan céltalan harcba kezdtek, aminek jelenleg nincs mérhető támogatottsága, politikai teret engedtek a Macron-terv kivitelezésére.

Tisztán kell végre látni ebben a kérdésben, és egyértelműen ki kell jelenteni: nincs napirenden az ír EU-tagság megszüntetése. A szerző úgy véli, hogy az Uniót nem elhagyni kell, hanem bentről megreformálni. Az EU ugyanannyira a konzervatívoké, mint más csoportoké, nem szabad veszni hagyni, harcolni kell érte. Arról nem is beszélve, hogy olyan kisméretű tagállamok, mint Írország csak profitálni tudnak az államközi, illetve bilaterális együttműködésekből. Így nemcsak az EU teremt kedvező feltételek Írország számára, de a NATO is, hiszen az államok közötti béke fenntartásával, ápolásával elősegíti az országok közötti partneri együttműködést.

Ugyanakkor Darragh McDonagh hozzáteszi, az EU-tagság pozitív hatásai, eredményei nem jelentik azt, hogy Írországnak végérvényesen bele kell olvadnia az Unióba. Meg kell találni az egészséges egyensúlyt az uniós együttműködés és a nemzeti szuverenitás védelme között, ezen fogalmak ugyanis kiegészítik egymást, nem pedig egymás ellentétei.

Ha az ír konzervatívok képesek belátni ezt, lemondanak a felesleges EU-ellenes harcról, akkor képesek lesznek nyitni olyan szavazópolgárok felé is, akik nemcsak az Unióból való kilépést, de Emmanuel Macron tervét is ellenzik. „Írország az első, Európa a második”, éppen ezért itt az ideje, hogy az írek is felvegyék a küzdelmet az Európai Egyesült Államok torz gondolatával, és végre beálljanak a szuverén nemzetek Európája mellé.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása