2018. október 01. 16:01 - Danube Institute

Újabb abortuszpárti megmozdulás Írországban

irek.jpg

Szeptember utolsó vasárnapján, a májusi ír referendum után először szerveztek abortuszpárti felvonulást Írország fővárosában – adta hírül az Irish Examiner.

A Kampány az Abortusz Jogáért (ARC) nevű civil szervezet a „Döntés Mente” néven hirdetett meg egy újabb, az abortusz legalizálását támogató megmozdulást Dublin belvárosában. A szervezet a „szabad, biztonságos, legális” szlogennel meghirdetett eseménnyel kívánta ismételten megünnepelni a tavaszi népszavazás eredményét, amikor is az ír társadalom a művi terhességmegszakítás legalizálása mellett döntött.

A szervezők szerint két világos indítéka volt az újabb megmozdulásnak. Az egyik, hogy a civil szervezet új célt tűzött zászlajára, ugyanis az ARC már nemcsak Írországban kívánja elérni az abortusz teljes legalizálást, hanem a brit korona alá tartozó Észak-Írországban is. Reményüket fejezték ki, hogy egyszer az Ír-sziget egészén legálisan és szabadon élhetnek a nők a májusban megszerzett jogaikkal.

A menet másik fő motivációját az adta, hogy a szervezet szerint május 25. óta nem sok változott az ír politikában, ugyanis az ország törvényhozása még nem tett eleget kötelezettségeinek, ezért a terhességmegszakítások többsége továbbra is veszélyes körülmények között zajlik le.

Az ARC célja, hogy megmutassa, hatalmas társadalmi erővel bír az abortuszpárti többség. Ezzel nyomást kívánnak gyakorolni az ország vezetésére, hogy az a lehető legmegfelelőbb jogszabályi környezetet alakítsa ki Írországban.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása