2018. szeptember 20. 12:01 - Danube Institute

Kína visszavág újabb amerikai vámemelés esetén

kina_vilagrend.jpg

Ismét kiújult a kereskedelmi versengés az Egyesült Államok és Kína között – írja Mairead McArdle a National Review-ban. Peking ígéretett tett arra, hogy viszonozza az amerikai oldalról történő esetleges újabb vámemelést.

A Fehér Ház szeptember 17-én jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű új vámot fog kivetni kínai termékekre, amit még további 267 milliárd dollár fog követni, ha Kína is vámemeléssel válaszol. A kínai kereskedelmi minisztérium nem sokkal később hasonló ellenlépésekre figyelmeztetett, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

A kérdéses új vámkivetés már szeptember 24-én életbe lép. Az új vám 10%-ról indul majd, és az év végéig 25%-ig nő majd.

Donald Trump elnök nem sokkal később nyilatkozatban kommentálta az ügyet. Szerinte Kínának rengeteg alkalma volt már arra, hogy az amerikai aggályokat figyelembe vegye, de ezt eddig nem teljesítette maradéktalanul. „Ismét felszólítom Kína vezetőit, hogy mielőbbi lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy véget vessenek országuk igazságtalan kereskedelmi gyakorlatainak” – mondta az amerikai elnök.

Nem ez az első eset, hogy a Trump-adminisztráció vámot vetett ki kínai termékekre. Év elején már 50 milliárd dollárnyi vámot vetett ki az amerikai kormány, amire Kína egyenlő értékben válaszolt az amerikai exporttermékek esetén.

Amerikai oldalról nem üdvözli mindenki a közelmúlt lépéseit. A Trump-admininsztráció megalakulása óta két érdekvédelmi szervezet is szerveződött az Egyesült Államokban a szabadkereskedelem védelmére: az egyik a Gazdák a Szabadkereskedelemért, a másik pedig az Amerikaiak a Szabadkereskedelemért. Mindkét csoport dollármilliókat költ egy olyan kampányra, ami a kormány tudtára szeretné adni, hogy az Amerika által indított kereskedelmi háború súlyos károkat okoz az üzletmenetüknek. Ebben a háborúban azonban nem csak Kína érintett, de például az Európai Unió tagállamai és Mexikó is.

A kínai kormány azóta kommentálta a vámemeléssel kapcsolatos hírt: szerintük az amerikai lépés nem őszinteségről vagy jóhiszeműségről árulkodik.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Keng Suang (Geng Shuang) szerint „Kína többször hangsúlyozta már, hogy a két ország közt fennálló kereskedelmi vita feloldását csak a méltányosság, a becsületesség és a kölcsönös tisztesség szem előtt tartásával lehet elérni egyeztetés és konzultáció során”.

Erre válaszul Larry Kudlow, a Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadója azt mondta: „Bármikor készen állunk Kínával tárgyalni, feltéve, ha ők készek komoly tárgyalások mellett elköteleződni”.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása