2018. január 22. 10:19 - Danube Institute

Brexit: alkut ajánlanak a franciák a briteknek

macron.jpg

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Királyság egy „speciális” kereskedelmi megállapodást köthet az Európai Unióval.

Macron a BBC-s Andrew Marrnak adott interjúban arra figyelmeztette Londont, hogy nem lehet teljes hozzáférésük az egységes piachoz a szabályok elfogadása nélkül. Ezzel megerősítette Brüsszel korábbi álláspontját − „no cherry picking” −, miszerint az egységes piachoz való hozzáféréshez fenn kell tartani az emberek szabad mozgását, a költségvetéshez való hozzájárulást, valamint az Európai Bíróság további működését az országban.

Az elnök szavai szerint az Egyesült Királyságnak „mélyebb kapcsolatai” lehetnek majd az EU-val, mint más országoknak. Norvégiát említette meg példaként. Macron szerint hiba volna a londoni City-t teljesen kiszakítani az Európai Unió pénzügyi rendszeréből. Ez azonban csak akkor előzhető meg, ha az Egyesült Királyság része marad az egységes piacnak − mondta Macron.

Továbbá kiemelte, hogy tiszteletben tartja a 2016-os népszavazást, de egy elhibázott lépésnek tartja, és meglátása szerint még nem késő visszafordítani a folyamatot.

Theresa May brit miniszterelnök a Bild német lapnak adott interjújában kizárta a második népszavazás gondolatát, hiszen az emberek már éltek a döntés jogával, amit a politikusoknak el kell fogadniuk. Emellett egy szabadkereskedelmi övezet kialakítása és egy szoros biztonsági együttműködés fenntartása mellett kötelezte el magát.

E szoros együttműködés jeleként a két ország vezetője megállapodást írt alá 44,5 millió font extra támogatásról, amit a britek a francia határvédelem megerősítésére szánnak, különös tekintettel a Csatornára.

A hír a BBC oldalán jelent meg.

 

komment
süti beállítások módosítása