2017. november 29. 13:01 - Danube Institute

Ausztrália és a Brexit – piacvesztés a kvótaelosztás miatt

kenguru_1.jpg

Nagy-Britannia Brexit utáni kereskedelmi elképzeléseit kritizálta az ausztrál kormány – adta hírül a BBC.

Az Európai Unió meghatározott mennyiségű unión kívüli élelmiszert enged csak be vámkedvezménnyel – ezeket hívják kvótáknak. A Brexit után az EU és Nagy-Britannia a fogyasztás helye alapján osztaná fel ezeket a kvótákat.

Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi miniszter szerint ez elfogadhatatlan korlátozásokat jelentene az exportjukra nézve. „A kvóták lényege, hogy jelenleg mi dönthetjük el, hol használjuk fel azokat” – fogalmazott. Az ausztrál kormány aggodalmának tárgya, hogy a Brexit miatt kevesebb felhasználható kvóta lesz elérhető számukra.

Az új szabályozás nem csak az ausztrál, de az új-zélandi piacot is érzékenyen érintené: nem választhatnák meg, hova exportáljanak többet és hova kevesebbet. A szigetország elsődlegesen húsáruval (marha- és bárányhússal) kereskedik.

„Megértjük, hogy a Brexit rengeteg nehézséget okoz az európai országoknak, de nem kellene, hogy harmadik félként az Unión kívüli országokat is hátrány érje a már elfogadott jogaikat illetően” – nyilatkozta Dave Harrison, az új-zélandi farmereket tömörítő Beef+Lamb New-Zealand szóvivője.

Ausztrália és Új-Zéland mellett az Egyesült Államok, Brazília és Kanada is aggályait fejezte ki az új egyezséget illetően, attól tartva hogy piaci érdekeltségeik súlyos károkat szenvednének.

Ugyan a brit Nemzetközi Kereskedelmi Hivatal közleményben igyekezett nyugtatni a kedélyeket, kifejezvén hogy „személyes, inkluzív módon” kívánnak tárgyalni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) minden tagjával, tory oldalról is hallható némi aggodalom azt illetően, hogy a brit vidékre szintén kedvezőtlen hatással lesz az új kvótaegyezmény.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása