2017. november 16. 12:01 - Danube Institute

Pipacsoktól vörös az angolszász világ

pipacs.jpg

Megemlékezett a Nemzetközösség az első világháború áldozatairól.

1918. november 11-én, 99 éve tette le a fegyvert a Német Birodalom az antantcsapatok előtt. Az Emlékezés napján teszi tiszteletét a Brit Nemzetközösség valamennyi polgára a világháborúk csatáiban elhunyt katonák felé.

November 11. előtt néhány nappal a brit szokások szerint a lakosság kitűzte szíve fölé a vörös pipacsot, ami a csatamezőkön elhunyt katonáknak állít emléket. Ezt a szokást a magyar kokárdaviseléshez lehet hasonlítani. Ez a gesztus a világháború lezárását követően vált szokássá, és John McCrae alezredes „Flanders mezején” c. verse ihlette, amit 1915-ben írt egy lövészárokban:

„Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.
Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flandria mezején.
Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni, bár pipacsok nyílnak
Flandria mezején.”

(Nika Géza fordítása)

A fegyverszünetről világszerte megemlékeztek: a sydney-i operaház piros pipacsok pompájába öltözött. Emmanuel Macron, francia, és Frank-Walter Steinmeier, német elnök a nagy háború elzászi csatatereinél emlékezett meg a 30 ezer francia és német katonáról, akik a területen életüket vesztették 1915-ben.
Londonban felfüggesztették a Big Ben felújítási munkálatait és november 11-én, 11:00-kor megszólaltak a híres óratorony harangjai, amit milliók hallgattak csendben. Országszerte piros színben világították meg Nagy-Britannia leghíresebb épületeit, valamint veteránok részvételével megkoszorúzták a háború emlékműveit. A Wembley Stadionban barátságos futballmérkőzést tartottak Anglia és Németország között, mely során a játékosok fekete szalagot viseltek karjaikon. A végeredmény: 0-0.

Szemlézte: Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása