2017. november 06. 11:21 - Danube Institute

Fegyveres ámokfutás volt Texasban

sutherland_springs.jpg

Legalább huszonhat ember meghalt és húsz másik megsérült egy texasi baptista templomban történt lövöldözés során. A tettest az ámokfutás után nem sokkal saját autójában találták holtan – adta hírül a BBC.

Amerikai hírforrások Devin Patrick Kelley néven azonosították az elkövetőt. Az elmúlt két hónapban ez már a második, súlyos áldozatokat követelő lövöldözés az egy hónapja történt Las Vegas-i vérengzés után, amikor egy Stephen Paddock nevű férfi mintegy 58 embert lőtt agyon egy countryfesztiválon, és további 500-at megsebesített.

A texasi Sutherland Springsben történt lövöldözés kiváltó oka egyelőre nem ismeretes, de úgy tűnik, hogy Paddockhoz hasonlóan magányos, terrorszervezethez nem köthető elkövetőről van szó. Kelley a támadáshoz golyóálló mellényt és fekete ruházatot öltött. A hírforrások értesülései szerint képzett katonáról van szó, aki régebben az amerikai légierőnél szolgált, amíg hadbírósági tárgyalás keretében le nem szerelték (családon belüli erőszak vádja miatt). A mészárlást – az amerikai lövöldözések visszatérő mintáját követve – a hírhedt félautomata AR-15-ös gépkarabéllyal követte el, amit teljesen szabályosan vásárolt.

A Sutherland Springs seriffhivatal közelménye szerint a támadásnak több áldozata is lehetett volna, ha egy helyi férfi a puskaropogást hallva nem ragad maga is fegyvert, hogy megállítsa a merénylőt. Az nem tisztázott, hogy a férfit lelőtték, vagy a lövöldözést követő autóbalesetben veszítette életét; holttestét egy másik megyében, a saját autójában ülve találták meg a hatóságok. Az áldozatok közt gyerekek és öregek is vannak, ez Texas történetének eddigi legsúlyosabb ilyen támadása.

A merénylet ideje alatt Tokióban tartózkodó Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését a családtagoknak és a közösségnek, „Japánból figyelem az eseményeket” − üzente. Mint később írta, az elkövető „egy rendkívül zavart ember” volt, az országban szerinte sok ember él mentális problémákkal – „de ennek semmi köze fegyvertartás helyzetéhez” – szögezte le. Mint ismeretes, az elnök a fegyvertartás támogatója. A Las Vegas-i merénylet után szintén az elkövető elmeállapotára hivatkozva magyarázta a támadást: akkor „nagyon nagyon beteg, demens emberként” jellemezte az elkövetőt. Azt is megszellőztette, hogy „ahogy az idő múlik, majd a fegyverekről is beszélni fogunk”.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása