2017. október 09. 19:01 - Danube Institute

Írország és Skócia szövetségre lépnek a Brexit-tárgyalásokban

skot_ir.jpg

Dublinban járt Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere, ahol kijelentette, az Ír Köztársaság és Skócia szövetségesként áll neki a Brexit-tárgyalásoknak – írja az ír Independent.

Nicola Sturgeon majd’ 1500 ír üzletember előtt beszélt a két ország szoros kapcsolatáról a Dublin Kamara évente megtartott ünnepi vacsorája keretein belül, ami az Írország legnagyobb üzleti kamarájának egy kiemelkedő eseménye. A skót első miniszter beszéde előtt találkozott Leo Varadkarral, Írország miniszterelnökével.

Sturgeon közölte a hallgatósággal, hogy a Brexit-tárgyalások során amellett fog érvelni, hogy az ír határ maradjon nyitott Nagy-Britannia felé, valamint kijelentette, hogy Írország és Skócia gyakorlatilag minden egyes problémában egyetértenek a Brexitet illetően. Ennek fontos része, hogy megőrizzék a szabad piacot és a vámuniót, melyet Varadkar is teljes mértékben támogat.

„Nagy-Britannia kormányának döntése arról, hogy határozottan ki akarnak lépni az Európai Unióból, Skóciát, Írországot és Észak-Írországot olyan dilemmák elé állította, melyeket nem ők választottak maguknak. Teljes jogú tagjai akarunk maradni az EU-nak, de akaratunk ellenére rángatnak minket ki belőle” – fogalmaz a skót első miniszter.

„A kilépésről szóló népszavazás nagyon szorosra sikerült Nagy-Britanniában, ráadásul négyből két nemzet is a maradásra szavazott” – érvel Sturgeon amellett, hogy demokratikusan kifejezett támogatottsága is van a közös piacban maradásnak Skócia és Észak-Írország részéről.

Sturgeon úgy gondolja, hogy Írország és Skócia társadalmilag és gazdaságilag erős kötelékekkel rendelkeznek, melyek meghatározzák közös érdekeiket. „Természetesen Skóciának nincs mindenben igaza, azonban Írországgal egyetemben, mi legalább a legfontosabb problémákkal foglalkozunk. Ezek felismerése politikai, társadalmi és erkölcsi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, és nem utolsó sorban elősegítik gazdasági intézkedésink sikerességét és fenntarthatóságát” – zárja beszédét Sturgeon.

Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása