2017. augusztus 04. 17:19 - Danube Institute

Mit tettek velünk az okostelefonok?

kutyu.jpg

Az okos kütyük mélyreható változást okoztak a fiatalok életében − és súlyosan boldogtalanok lettek miattuk. Az okostelefonok elpusztítottak egy nemzedéket? − teszi fel a kérdést Jean M. Twenge a The Atlanticban megjelent cikkében, amiben az okos kütyünk fiatal nemzedékekre gyakorolt romboló hatását elemzi.

Hatalmas szakadás van a mai különböző nemzedékek között - állítja Twenge. A mai fiatal nemzedék egy tagja arról beszélt neki: a nyár nagy részét egyedül tölti az otthoni szobájában, a telefonját nyomkodva, és ilyen az egész nemzedékük. „Mi nem ismerhettük az iPadek és iPhone-ok nélküli életet. Azt hiszem, mi jobban szeretjük a telefonjainkat, mint a valódi embereket” − mondja a fiatal.

A pszichológus végzettségű szerző évtizedek óta vizsgálja a generációs különbségeket. Szerinte a 2010-es évek fiataljai körében nagyon éles a változás a korábbi nemzedékekhez képest a viselkedésük és érzelmi világuk terén. Twenge összefüggést lát azzal, hogy 2012 volt az év, amikor az amerikaiak több mint felének okostelefonja lett.

Az új nemzedék az okostelefonok és közösségi hálók nemzedéke − jelenti ki Twenge. Ők már nem emlékeznek az internet előtti korra. Az okostelefonok a tinik életének minden területét radikálisan átformálták, a társadalmi kapcsolataiktól a lelki egészségükig. Mindenkit érint a változás: a gazdagokat és a szegényeket, a városiakat és a vidékieket, a fehéreket és a színes bőrűeket egyaránt.

Twenge meg akarja érteni a jelenségeket, nem nosztalgiázik a régi szép időkön. Szerinte a mai tinik a korábbiakhoz képest nagyobb biztonságban élnek, hiszen leginkább a saját szobájukban szeretnek lenni. Ugyanakkor rendkívül megugrott a tizenévesek körében a depressziók és az öngyilkosságok száma. A szerző szerint egy egész nemzedék van nagyon rossz lelki állapotban.

Még soha nem volt ekkora változás ilyen rövid idő alatt − írja a szerző. A kütyük mélyreható változást okoztak a fiatalok életében − és súlyosan boldogtalanok lettek miattuk.

A 20. század második felének fiataljai függetlenedni akartak, kialakították saját köreiket, saját világaikat, szokásaikat. De most már nem olyan erős hívószó a fiatalok számára a függetlenség.

A legújabb nemzedék leginkább otthon szeret maradni. A tinik a közösségi hálókon élik meg közösségi életüket, ott időznek barátaikkal. Még a randikról is kezdenek leszokni: egyre kevesebb középiskolás jár el randikra, valódi beszélgetések helyett inkább csak írásban tartják a kapcsolatot. Az első szexuális együttlétre is később kerül sor, mint a korábbi fiatal nemzedékek idején.

Csökkenni kezdett a munkát vállaló tinédzserek száma is: egyre inkább megfelel nekik, hogy a szüleik eltartják őket és fizetnek mindent nekik.

Ugyanakkor hiába tartózkodnak otthon, a család közelségében, a gyerekek nincsenek valóban közelebb a szüleikhez. Szülők és gyermekeik nem beszélgetnek egymással, mindenki az okostelefonjára mered. A Twengének nyilatkozó tini több időt tölt a telefonjával, mint barátaival. Leginkább az ágyban heverészve nyomogatja a telefonját.

Pedig minél többet bámulják a képernyőt a tinik, annál inkább mutatják a depresszió tüneteit.

Twenge tanácsa: ha vidám kamaszkorra vágysz, tedd le a telefonodat, kapcsold ki a laptopodat, és csinálj bármit, aminek nincs köze a képernyőkhöz!

GR

komment
süti beállítások módosítása