2017. május 03. 12:01 - Danube Institute

Veszélyben az ausztrál földgázexport

ausztralia_gaz.jpg

Napjaink legfontosabb energiaforrásai közé tartozik a kőolaj és a földgáz. Ausztrália földgázkészletei kiemelkedőek, nem véletlen tehát, hogy Malcolm Turnbull miniszterelnök erős kritikákat kapott azt követően, hogy a gáz árának felére csökkentésére tett ígéretet, amelyet az exportra vonatkozó szigorítások bevezetésével érne el.

Néhány évvel ezelőtt az ausztrál ipar élvezte az alacsony gázárat, amely hozzávetőlegesen a fele volt annak, amelyet az ázsiai versenytársak fizettek, mert Ausztrália bőséges fosszilis tüzelőanyag-készletekkel rendelkezik. A jelenlegi adatok szerint Japán 10 és 11 dollár közötti árfolyamon jut hozzá egy gigajoule (kb. 26 köbméter) ausztrál földgázhoz. Az exportszigorítások következtében pedig a belföldi és az export árak kiegyenlítődnének, tehát a belföldi ausztrál vállalatok is ezen az áron juthatnának hozzá a földgázhoz a jelenlegi 20 dolláros ár helyett, mert a szigorítások miatt növekedne a belföldi ellátás mértéke – hívja fel a figyelmet Heath Ashton, a The Sydney Morning Herald újságírója.

Április 27-én a helyi vállalatok üdvözölték Turnbull „Australia First” tervét, amely az olcsóbb hazai gáz ígéretét foglalja magába. A nap folyamán azonban a miniszterelnök kijelentette, hogy a háztartások nem számíthatnak árcsökkenésre a számlák fizetésekor, a fő cél a belföldi árak export árszintre történő beállítása.

Bill Shorten, a parlament munkáspárti vezetője felhívta a figyelmet, hogy a gázvállalatok beleegyezése nélkül a miniszterelnök ígéretei csupán szavak, mert a várakozásoknak megfelelően az ausztrál – leginkább exportpiacra termelő – földgázvállalatok visszautasították Turnbull exportkorlátozó intézkedéseit. Emellett a belföldi ellátási probléma sikeres megoldását, és a belföldi árcsökkenések megvalósulását is megkérdőjelezik, amelyet a miniszterelnök az exportszigorítások következtében vizionál. Továbbá Shorten kiemelte, hogy a miniszterelnök hamisan tett ígéretet arra, hogy a háztartások is profitálnak az árcsökkentésből. Turnbull ezt később megcáfolta, és kiemelte, hogy az árcsökkenésből eredő előnyök a hazai piac földgázt felhasználó vállalatai élvezhetik leginkább.

Malcolm Roberts, az Australian Petroleum Production and Exploration Association vezetője „riasztónak” titulálta Turnbull lépéseit, mert dollármilliárdokra van szüksége az ausztrál kőolaj- és földgáziparnak, hogy új beruházásokat eszközölhessenek, ezáltal biztosítva a megfelelő gázellátást. A cikk szerzője szerint továbbra is kétségek vannak afelől, hogy a kormány hogy fogja elfogadtatni a multinacionális gázszektorral Ausztráliában a rendszerben tervezett változtatásokat.

A miniszterelnök védelmére kelt Josh Frydenberg energiaügyi miniszter, aki szerint ezzel a mechanizmussal több gáz jut a belföldi piacra. Ben Eade, a Manifacturing Australia igazgatója is egyetért Turnbull elképzeléseivel, azonban szükségesnek véli a kormány további munkáját, különben munkahelyek kerülhetnek veszélybe akár a mezőgazdaság, akár más fontos területeken is.

Szemlézte: Pastrovics Martin

komment
süti beállítások módosítása