2017. január 16. 14:53 - Danube Institute

Terítéken az alapjövedelem Skóciában

alapjovedelem.png

Két skóciai önkormányzat, Fife és Glasgow is számításba vette az alapjövedelem bevezetését.

Kritikus szemmel állnak az alapjövedelem bevezetésével kapcsolatos kísérleti tervezetekhez a skót önkormányzati politikusok. Matt Kerr, glasgowi önkormányzati tanácsos és egyben az ötlet egyik legfőbb támogatója egy interjúban őszintén nyilatkozott a reformtervezet által felvetett kihívásairól. Elmondása szerint maga a gondolat mindig is foglalkoztatta, azonban sosem volt képes teljes szívvel a kezdeményezés mellé állni. Ennek ellenére most mégis részletesen foglalkoznak vele, hiszen a Munkáspárt szegénység felszámolásáért felelős főtanácsosaként végzett munkája során mindig ugyan arra a következtetésre kellett jutnia. Véleménye szerint az alapjövedelem bevezetése egyszerűsítené a mára már korrumpálódott jóléti rendszert, valamint egy nagyon komoly üzenetet küldene a lakosság számára: „Mindenkit megbecsülünk, és számíthatnak az emberek a kormány támogatására”.

A kezdeményezés számára nagyon jó hír, hogy Kerr konzervatív helyettese, John McDonnell abszolút mértékben elképzelhetőnek tartja, hogy az alapjövedelem része legyen az elkövetkezendő időszakban pártja programjainak, mely nem csupán az állampolgárok és az állam, hanem a munkások és a munkaerőpiac közötti kapcsolatot is képes lehet javítani.

Ezen kívül alapvetően kulcsfontosságúnak tartja, hogy ebben a kérdésben a vezető pártok politikusai megegyező oldalon legyenek. Ezt a folyamatot erősíti például, hogy a Skót Nemzeti Párt annak tavaszi kongresszusán az alapjövedelem bevezetésének programjukba helyezéséről pozitív eredménnyel szavazott.

A végleges tervezet megszületése előtt természetesen még rengeteg kérdést meg kell válaszolni, mint hogy mekkora is legyen ez az összeg, amit juttatásként kapnak a lakosok; illetve honnan lenne finanszírozva. Mindazonáltal Kerr szerint pont ezért fontos a kísérleti projektet egy Glasgow-hoz hasonlatos helyen elindítani. Hatalmas az egyenlőtlenség, minden aktuális jóléti kihívás jelen van. Ha itt sikerül beindítani a rendszert, akkor akárhol képesek lehetnek rá. Türelemmel kell eljárni, több alternatívát is ki lehet próbálni, itt az ideje hibákat elkövetni és újra próbálkozni − zárta gondolatmenetét a tanácsos.

Skócia így felkerült arra a listára, amelyen a Basic Income Earth Network „figyelemmel kísérendő” térségeket jelöli. Egy olyan csoportba kerül, melyben Finnország, India, illetve a hollandiai Utrecht is szerepelnek, melyek szintén az alapjövedelem bevezetésének valamilyen formáival kísérleteznek.

A lista szerkesztője az a Guy Standing, aki a „Precariat” című művében egy olyan társadalmi réteget azonosított, amely az extrém gazdasági bizonytalanságok miatt kifejezetten fogékonnyá válhat a jobboldali populista eszmékre. Véleménye szerint a skótok tökéletesen megértik könyvének mondanivalóját. A biztonságérzet teljes hiánya, a stagnáló életkörülmények mind tisztán kivehetőek Skóciában, és pont ezért indult meg ez a folyamat itt. Ezt a lendületet kihasználva fordíthatják visszájára a folyamatot, és hagyhatnak olyan elhasznált érveket ki a képletből, melyek szerint az alapjövedelem majd lustává teszi az embereket. A jobboldali populizmus felemelkedése egy jó ébresztőóra volt azoknak, akik most elhatározták, valamit tenni kell azokért a közösségekért, amelyek a globalizáció miatt hátrahagyottnak érzik magukat.

Ha nem veszik figyelembe ezeket a figyelmeztető jeleket, a kormányzatok saját államaik gazdasági és politikai stabilitásukat veszélyeztetik.

Szemlézte: Molnár Gergő

komment
süti beállítások módosítása