2016. november 03. 14:01 - Danube Institute

Mi lesz Ukrajna amerikai támogatásával?

ukrajna_usa.jpg

Joe Biden amerikai alelnöknek az Obama-kormányzat Ukrajna-politikájában meghatározó szerepe volt. Dan De Luce és Reid Standish a Foreign Policy-ben megjelent írásukban arra a kérdésre keresik a választ, hogy mire számíthat Ukrajna az új Fehér Háztól.

Joe Biden már a '90-es évek óta az USA erős európai jelenlétét, a balkáni intervenciókat és a NATO-bővítést képviselte. Az ukrán válság alatt az új kijevi kormány támogatását és határozott fellépést szorgalmazott Oroszországgal szemben.

Az Obama-kormányzatból Joe Bidennek volt a legjelentősebb szerepe az Ukrajnáért felelős kinevezett személyként. Biden támogatta az Oroszország elleni gazdasági szankciókat és az Ukrajnának folyósított pénzügyi transzfereket és hiteleket, habár a kijevi korrupció miatt ezeket több alkalommal késleltette.

Biden személyes kapcsolatokat épített ki és tartott fenn Ukrajna vezetőivel. „Joe szerepe egyedülálló és értékes volt, amit nehéz lesz megismételni” – mondta Natalie Jaresko ukrán pénzügyminiszter. A szerzők szerint azonban a következő elnöknek mindenképpen választania kell egy Ukrajnáért felelős személyt Biden helyére. Felmerültek olyan hírek, mely szerint Hillary Clinton Joe Bident külügyminiszternek nevezné ki.

Habár Biden az ukránok felfegyverzését szorgalmazta, Obama elnök a gazdasági szankciókat és a diplomácia megoldást választotta Franciaország és Németország vezetésével. Az alelnök eközben azon dolgozott, hogy Ukrajna folytassa a korrupció elleni küzdelmet és betartsa a minszki megállapodást. Előbbinek sikeressége kérdéses, ugyanakkor Washington többször nyomást gyakorolt, például amikor a Porosenko elnök által kinevezett korrupt főügyész leváltásához kötötte a hitelgaranciákat.

A minszki egyezség összeomlása esetén a következő elnöknek a gazdasági szankciók mellett az ukránok felfegyverzéséről is újra kell nyitnia a vitát. Az új Fehér Háznak minden bizonnyal külpolitikai prioritása marad a minszki egyezmény fenntartása. Míg Trump oroszbarát megnyilvánulásai óriási aggodalmat okoztak Kijevben, Clinton megválasztását örömmel fogadnák. „Hillary Ukrajna bajnoka. Ő mindent tud Ukrajnáról” – mondta Arszenyij Jacenyuk, az ország áprilisban lemondott miniszterelnöke. Clinton és Porosenko egy szeptemberi találkozójukon egyetértettek abban, hogy továbbra is kiemelten fontos marad „az Ukrajnával való szolidaritás az orosz agresszióval való ellenállásban”.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása